Julian Assange nem fellebbezhet a kiadatása ellen, de megházasodhat

2022. március 14. – 20:41

Másolás

Vágólapra másolva

A brit legfelsőbb bíróság elutasította Julian Assange fellebbezési kérelmét – írja a BBC. A bíróság szerint a kérelem nem tartalmazott jogi alapot, amiről lenne értelme tárgyalni. A döntés miatt tovább mehet a brit bíróságokon a kiadatási eljárás, amit az USA kezdeményezett. Az Egyesült Államok többek közöl kémkedéssel vádolja a WikiLeaks alapítóját.

Az ügy 2010-ben kezdődött, amikor Assange weboldala nyilvánosságra hozott amerikai kormányzati dokumentumokat az iraki és afganisztáni háborúkról, amikből kiderült, hogy amerikai katonák többször is civileket öltek meg.

Assange hét évig élt Ecuador brit nagykövetségén, ám 2019-ben letartóztatták. 2021 januárjában egy bíró úgy döntött, hogy megtagadja a kiadatási kérelmet, mert esélyes, hogy a férfi öngyilkos lesz, ha az amerikaiak felügyelete alá kerül. Ezt a döntést decemberben megsemmisítették. Az ügy most visszakerül az első bíróhoz, aki a kiadatásról döntött, utána pedig Priti Patel belügyminiszterhez.

Az amerikai hatóságok 18 vádpontot fogalmaztak meg Assange ellen a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben. Ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja. Összesen akár 175 év börtönt is kaphat, de az USA szerint valószínűbb, hogy csak 4-6 évet kap.

Eközben Assange engedélyt kapott, hogy összeházasodjon Stella Moris ügyvéddel, akivel még az ecuadori követségen ismerkedett meg. Két gyerekük van..

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!