Egy lépéssel közelebb került Assange ahhoz, hogy a britek kiadják őt az Egyesült Államoknak

2021. december 10. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

Felülbírálta az Egyesült Államok fellebbezése nyomán a brit bíróság azt a januári döntést, amely alapján megtagadták Julian Assange kiadatását – írta a BBC. A WikiLeaks ausztrál alapítója így egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy végül amerikai bíróság elé álljon, ahol 175 éves börtönbüntetés fenyegeti, mert csaknem 500 ezer titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, amelyek nagy részét 2010-től nyilvánosságra hozta.

Az amerikai hatóságok 18 vádpontot fogalmaztak meg Assange ellen a brit kormányhoz benyújtott kiadatási kérelemben. Ezek közül 17 kémkedéssel, egy pedig számítógépes rendszerek feltörésével vádolja – írta az MTI.

A most semmissé tett januári döntés azt mondta ki, hogy Assange kiadatása rossz hatással lenne mentális állapotára – azaz megvan a veszélye annak, hogy az 50 éves férfi öngyilkosságot követ el. Az amerikai fél igyekezett biztosítani a brit bíróságot arról, hogy mindent megtesz ennek elkerülése érdekében.

Assange hét éven át volt Ecuador londoni nagykövetségén, ahol menedéket kapott, ám 2019-ben a brit hatóságok bemehettek az épületbe, és őrizetbe vehették őt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!