Fennáll a radioaktív szivárgás veszélye a zaporizzsjai atomerőműben

2022. augusztus 27. – 15:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Fennáll a radioaktív szivárgás veszélye a zaporizzsjai atomerőműben, közölte az ukrán állami energetikai szolgáltató arra figyelmeztetve, hogy az erőmű „a sugár- és tűzvédelmi előírásokat megsértésének kockázatával működik”.

Az orosz csapatok az elmúlt nap folyamán többször is tűz alá vették atomerőmű területét – közölte az Energoatom. Közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy az támadások következtében az erőmű infrastruktúrája megsérült, fennáll a hidrogénszivárgás és a radioaktív anyagok levegőbe jutásának kockázata, valamint magas a tűzveszély.

Az erőmű ukrán személyzete továbbra is végzi a munkáját és mindent megtesz, a biztonság érdekében, valamint igyekszik felszámolni a károkat. Az Energoatom szerint az orosz hadsereg a nemzetközi misszió közelgő látogatása miatt egyre fokozza a nyomást az erőmű dolgozóin. Igyekeznek meggátolni őket abban, hogy nyilvánosságra hozzák a bizonyítékokat, miszerint az oroszok katonai bázisként használják a létesítményt.

Az orosz védelmi minisztérium ellenben azt állította, hogy az elmúlt nap folyamán az ukrán csapatok háromszor is lőtték az állomás területét.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!