Kína mesterségesen csinál esőt, hogy megmentse az aszálytól a rizstermést

2022. augusztus 21. – 19:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az aszály nem csak Európát sújtja, Kínában is olyan szárazságot és csúcshőmérsékleteket tapasztalnak, amelyet korábban sosem regisztráltak. A gabonatermés egy részének megmentése érdekében már a mesterséges esőcsinálást fontolgatják, miközben a kiszáradó folyók miatt a vízi erőművek is leálltak.

Kínában 61 évvel ezelőtt kezdték el regisztrálni hivatalosan a csapadékok mennyiségét és a hőmérsékleti adatokat. Azóta ez a legszárazabb és legforróbb nyár. A mezőgazdasági termények Európa jó részéhez hasonlóan ott is leszáradtak, a víztározókban a megszokotthoz képes fele akkora a vízszint. A 45 fokot is elérő hőmérséklet miatt, aki csak teheti pörgeti a légkondiját, és hogy ehhez legyen elég energia, Szecsuán tartományban például gyárakat is bezártak.

Esőcsináló művelet Jicsangban – Fotó: China Daily/Reuters
Esőcsináló művelet Jicsangban – Fotó: China Daily/Reuters

A következő tíz napban dől el, hogy a dél-kínai rizsföldeken mennyi termés marad épen, amelyet aztán ősszel takarítanak be. Ez a térség Kína rizstermesztésének 75 százalékát biztosítja, a népélelmezés szempontjából is kulcsterület. A kisebb betakarított mennyiségnek globális hatásai is lehetnek, megnövelné az import iránti keresletet, ami még egyet lökhet az európai és amerikai infláció fölfutásán.

Hupej és Szecsuán tartományokban több ezer hektáron a teljes termésmennyiség elpusztult, míg több millió hektáron szenvedett el jelentősebb károkat a gabona.

Hogy minél több termést mentsenek meg, a felhőkbe vegyszereket juttatnak, hogy megpróbálják növelni az eső mennyiségét, míg a növényeket vízvisszatartó szerrel permetezik le, amellyel a párologtatásukat fogják vissza. Arról nem közölt részleteket a agrárminisztérium, hogy mindezt hol és mekkora területen hajtják majd végre.

Hupej már veszélyhelyzetet hirdetett az aszály miatt, míg Szecsuánban 819 ezer ember küzd ivóvízhiánnyal. Ebben a tartományban ipari termékeket előállító gyárakat hat napra zártak be, de elképzelhető, hogy meghosszabbítják a kényszerű szünetet.

Szecsuán energiájának 80 százalékát vízi erőművekből nyeri, de most olyan alacsony a folyók vízszintje, hogy nem tudnak megfelelően működni az erőművek.

(via NPR.org)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!