Szeptembertől akár hadköteles ukrán férfiak is utazhatnak külföldre

2022. augusztus 19. – 22:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Engedélyezte az ukrán kormány, hogy szeptember elsejétől külföldre utazhassanak az exportérdekeltségű vállalatok férfi alkalmazottai, bizonyos feltételek mellett – közölte Julija Szviridenko, az ukrán gazdasági miniszter pénteken egy tévéműsorban az MTI szerint.

A hatályos törvények szerint a hadköteles (19 és 60 év közötti) korú férfiak nem hagyhatják el a Ukrajnát a hadiállapot ideje alatt, de ezen a szigorú szabályon ősztől valamelyest enyhítenek.

A kormány által most engedélyezett külföldi munkautak legfeljebb hét napig tarthatnak, és egy vállalattól egyszerre legfeljebb tíz fő utazhat. A feltételek között szerepel, hogy a vállalat hivatalosan fizessen alkalmazottainak munkabért, az átlagfizetésnek legalább húszezer hrivnyának, azaz mintegy 220 ezer forintnak kell lennie, és a cégnek nem lehet adó- és illetéktartozása.

Mihajlo Fedorov digitális fejlesztési miniszter az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint még hozzáfűzte, hogy a külföldre utazó férfiaknak az utazás előtt 200 ezer hrivnya, azaz körülbelül 2,2 millió forintot letétbe kell helyezniük.

Szvidirenko azzal indokolta a kormány pénteken hozott döntését, hogy számos megkeresés érkezett exportorientált vállalkozásoktól a munkájukat érintő külföldi utak engedélyezésére. A munkautak engedélyezése a gazdasági miniszter szerint hozzájárulnak az ukrajnai vállalkozások fejlődéséhez.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!