Indonéz elnök: Putyin és Hszi Csin-ping is részt akar venni az őszi G20-csúcstalálkozón

2022. augusztus 19. – 12:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök is részt akar venni a világ 20 legnagyobb gazdaságát tömörítő G20 csoport őszi csúcstalálkozóján az indonéziai Bali szigeten – jelentette ki Joko Widodo indonéz elnök a Bloombergnek adott interjújában.

„Hszi Csin-ping eljön. Putyin elnök szintén jelezte részvételét” – mondta Widodo. Ez volt az első alkalom, hogy az indonéz elnök megerősítette, hogy az orosz és a kínai elnök is azt tervezi, hogy ott lesz a csúcstalálkozón.

Ugyanakkor Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken nem erősítette meg Hszi Csin-ping utazási terveit, aki a koronavírus-járvány kitörése óta nem járt külföldön. „Készek vagyunk fokozni a koordinációt és az együttműködést Indonéziával a csúcstalálkozó teljes sikere érdekében” – mondta a külügyi szóvivő egy pekingi sajtótájékoztatón.

A Kreml egy közleményben annyit közölt, hogy Putyin és Widodo csütörtökön telefonbeszélgetésen tárgyaltak a Balin tartandó G20-csúcstalálkozó előkészületeiről, arra viszont nem tértek ki, hogy az orosz elnök részt vesz-e a találkozón.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök 2022. február 4-én, Pekingben – Fotó: Alexei Druzhinin / Sputnik via AFP
Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök 2022. február 4-én, Pekingben – Fotó: Alexei Druzhinin / Sputnik via AFP

A házigazda indonéz kormány Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is meghívta a november 15-én és 16-án tartandó csúcsra, jóllehet Ukrajna nem tagja a G20-nak. Zelenszkij azt ígérte, részt vesz a találkozón, ha másként nem, virtuálisan.

Több vezető viszont korábban azt jelezte, nem vesz részt rajta, ha Putyin is ott lesz. Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy véleménye szerint az orosz elnök nélkül kellene megtartani a csúcsot.

Indonézia igyekszik közvetítőként fellépni az orosz-ukrán háborúban, Widodo júniusban Ukrajnába és Oroszországba is ellátogatott annak érdekében, hogy elejét vegye a globális élelmiszerválságnak, hiszen mindkét ország a világ legjelentősebb gabonaexportőrei közé tartozik. Az indonéz államfő ezen a héten azt mondta, Moszkva és Kijev elfogadta a „béke hídjaként” fellépő országának közvetítői szerepét.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!