Gazdái ágyában alvó kutya lett majomhimlős

2022. augusztus 17. – 11:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaországban a gazdáitól kapta el a majomhimlőt egy kutya – írja az Euronews. A fertőzésről a Lancet orvosi folyóirat tanulmánya számolt be, ez az első, tudományosan is dokumentált eset, amikor emberről háziállatra terjedt a vírus.

A fertőzött állat egy olasz agár, amely a gazdái ágyában alszik, és feltehetőleg így kapta el a vírust. A bőrén az elváltozások 12 nappal azután jelentkeztek, hogy a gazdáin megjelentek a majomhimlő tünetei. Ezután PCR-teszt igazolta, hogy az agár is fertőzött.

Az állat gazdái párizsi, nyitott kapcsolatban élő férfiak, akik a betegséget harmadik féllel való szexuális érintkezésből kapták el. Az Euronews kiemeli, hogy bár a majomhimlő szexuális érintkezés útján is terjedhet, nem nemi betegség. Ahogy ebben a cikkünkben is írtuk, a majomhimlő testváladékokkal, hosszabb érintkezések során terjed, de a kiütéses fertőzött által kontaminált felületek is veszélyesek (például ruha, ágynemű) lehetnek.

Az eset kapcsán nyilatkozó szakértő, Chloe Orkin, a londoni Queen Mary Egyetem professzora az Euronewsnak azt mondta, egyelőre kevés bizonyíték utal arra, hogy a házikedvencként tartott kutyák és macskák könnyen elkapnák a majomhimlőt. Szerinte fontos, hogy megelőzzük a háziállatok megfertőződését, ugyanakkor nincs ok a pánikra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!