Az ukránok szerint az oroszok tüzérséggel lövik a zaporizzsjai atomerőművet

2022. augusztus 13. – 08:32

frissítve

Az ukránok szerint az oroszok tüzérséggel lövik a zaporizzsjai atomerőművet
Helyreállítási munka egy kramatorszki bombatölcsér körül 2022. augusztus 12-én, miután orosz rakétatámadás érte a Donyecki területen fekvő várost – Fotó: David Goldman/MTI/AP

Másolás

Vágólapra másolva


Az ukrajnai Lvivben „Diplomák, amelyeket soha nem adnak át” címmel állították ki azokat a diplomákat, amelyeket az ország minden részéből érkező diákoknak kellett volna átvenni, de ők fegyvert fogtak hazájuk védelmében, és meghaltak.

„Ukrajnában a diákok a legaktívabb közösség, akik a legtöbbet tesznek városaikért, országukért, akiknek a változást köszönhetjük. Ez a kiállítás emlékeztet mindenkit arra, hogy folytatnunk kell a küzdelmet a hazánk védelmében elhunytak emlékére” – mondta a kiállítás szervezője.

Politikai elemzők reagálnak az Amerikát lázban tartó botrányra: az FBI házkutatására Trump rezidenciáján. A műsorvezető ismerteti sajtóban keringő gyanút, hogy titkosított, nukleáris fegyverekre vonatkozó dokumentációk voltak a lefoglalt iratok között, majd hozzáteszi: ha tényleg azok voltak, akkor azokat természetesen már rég olvasták Moszkvában is. Az orosz propaganda befelé, hazai közönségnek szóló csatornáin egyébként aránylag nyíltan szoktak beszélni arról, hogy Trump valójában Putyin embere, ő segítette hatalomra, és ha épp úgy tartja az érdeke, 2024-ben újra elintézi, hogy megnyerje a választást.

A Kyiv Independent angol nyelvű ukrán híroldal az ukrán védelmi minisztérium közleményére hivatkozva azt írja, az oroszok tüzérséggel lövik egy közeli, megszállt faluból a zaporizzsjai atomerőművet. Ugyanezt nyilatkozta Mikhajlo Podoljak az ukrán elnöki hivatal egyik tanácsadója is.

A zaporizzsjai erőmű, Európa legnagyobb nukleáris létesítménye egyébként jó ideje az oroszok kezén van, így első látásra elég értelmetlennek tűnik, hogy a saját maguk által megszállt erőművet támadják. Az ukránok szerint az oroszok célja az, hogy egyrészt elérjék, hogy az erőművet elvágják az ukrán hálózatról, így óriási területeken áramszüneteket és hiányt okozzanak; másrészt hogy aztán az egészet az ukránokra tudják fogni.

Az ukrán erők lerombolták az utolsó hidat is a kahovkai vízerőmű közelében, Herszon megyében – írja az amerikai Institute for the Study of War. A hidat az orosz erők katonai felszerelések mozgatására használták.

A Gazprom péntek reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak – közölte Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára Facebook-bejegyzésében.

Szijjártó Péter külügyminiszter a múlt hónapban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, amit kereskedelmi egyeztetés követett. Ennek köszönhetően a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást. Augusztus végéig 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik majd a naponta Török Áramlaton keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig zajlanak az egyeztetések – számolt be az államtitkár.

„Emberiesség elleni bűncselekményt követnek el” – nyilatkozta az ukrán egészségügyi miniszter. Állítsa szerint az oroszok a megszállt területeken blokkolják az elérhető árú gyógyszerekhez való hozzáférést.

A miniszter szerint nem ez az első alkalom, hogy Oroszország ellehetetleníti a megszállt falvakban és városokban élők államilag támogatott gyógyszerellátását. Ráadásul a megsérült infrastruktúra miatt sok esetben a mentő sem ér oda időben, ahol szükség lenne rá, ezért háborúnak még több áldozata van.

Az Egészségügyi Világszervezet augusztus 11-ig 445 kórház és egyéb egészségügyi intézmény elleni támadást regisztrált, ezek közvetlenül 86 halálesettel és 105 sérülttel jártak.

(Guardian)

Stratégiailag fontos hidak helyreállításával küzd az orosz haderő, legalábbis erről számol be a brit védelmi minisztérium. Információik szerint a súlyosan megrongálódott Antonovszkij hídon csak néhány, felületes javítást tudtak végrehajtani, így a híd szerkezetileg továbbra is gyenge maradt.

A múlt héten egy Herszon melletti vasúti híd is tovább rongálódott. Itt Oroszország már július vége óta egy pontonkompot használ fő katonai utánpótlási útvonalaként. Emellett augusztus 10-én, ukrán precíziós csapások valószínűleg használhatatlanná tették a nehéz katonai járművek számára a Dnyipro folyó felett átívelő hidat.

Hozzáteszik, ha Oroszországnak még sikerül is jelentősebb javításokat végeznie a hidakon, akkor is jelentős sebezhetőség marad számukra a sok megrongálódott átkelő. A nyugati parton már így is több ezer orosz katona szárazföldi utánpótlása függ mindössze két pontonkomptól.

Magyarország területére pénteken az ukrán-magyar határszakaszon 8165 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8832 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 12-én 170-en érkeztek vonattal Budapestre, köztük 59 gyermek.

A beléptetettek közül a rendőrség 324 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

(MTI)

  • Atomkatasztrófa fenyeget a zaporizzsjai erőműnél zajló katonai tevékenység miatt – figyelmeztetett az ENSZ nukleáris ügyekért felelős vezetője
  • A háború eddig négy évvel vetette vissza az orosz gazdaságot – számolták ki szakértők
  • Újra folyik a kőolaj a Barátság vezetéken – erősítette meg az ukrán Naftogaz
  • Újra bombázzák az oroszok Ukrajna keleti területeit
  • Észtország korlátozza az orosz állampolgárok beutazását az országba
  • A britek új, nagy hatótávolságú rakétarendszereket küldenek Ukrajnának

Egy magasrangú orosz tisztviselő azt mondta az Egyesült Államokkal való diplomáciai kapcsolatok súlyosan sérülnének, sőt akár meg is szakadhatnak, ha Oroszországot a „terrorizmust támogató országnak” nyilvánítják.

Júliusban két Oroszországot a „terrorizmust támogató országként” megjelölő törvény elfogadására törekvő amerikai szenátor is Kijevbe látogatott, hogy megvitassák a törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij elnökkel. Alekszandr Darcsijev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetője elmondta ezzel kapcsolatban, hogy Washington ezzel átlépne egy olyan a pontot, ahonnan nincs visszaút.

A lett parlament csütörtökön az ukrajnai háború miatt Oroszországot a terrorizmus támogatójaként jelölte meg, és átfogóbb szankciók bevezetésére szólította fel nyugati szövetségeseit.

(Reuters)

Az ukrán erők visszaverték az orosz offenzívát Zaporizzsija és Novopavlivka felé – jelentette be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a Facebookon közzétett legújabb bejegyzésében.

„Novopavlivka és Zaporizzsija irányában az ellenség ágyúkkal, tüzérséggel és tankokkal ostromolta az ukrán állásokat. Emellett több más településen is volt támadás, köztük Volodimirivkában, Pavlivkában és Precsisztivkában. Novozilka térségét pedig légitámadás is érte” – áll a jelentésben.

(Rai News)

Ez itt a Telex háborús hírfolyama, az orosz-ukrán konfliktus 171. napjáról. A tegnapi közvetítést itt lehet átfutni, a frontok jelenlegi állását pedig itt:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!