San Francisco városa több mint húszezer dollárt fizetett egy szemetes prototípusáért

2022. augusztus 13. – 23:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

San Francisco városa több mint húszezer dollárt (több mint 7,6 millió forint) fizetett egy szemeteskuka prototípusáért, aminek az elkészültére négy évet kellett várni – írja az AP hírügynökség.

Az észak-kaliforniai nagyvárosban viszonylag gyakori a túlcsorduló szemetesek látványa. A szemét évtizedes probléma San Franciscóban, 2007-ben Gavin Newsom akkori polgármester a város 4500 szemeteséből körülbelül 1500-at eltávolított, mert úgy vélte, hogy azok nem segítették az utcák tisztántartását, hanem mágnesként vonzották a szemetet.

A hivatalnokok 2018-ban elégelték meg a helyzetet, és úgy döntöttek, itt az ideje lecserélni a város több mint háromezer köztéri kukáját, amelyek már közel 20 éve nyelik el a város szemetét. A tisztviselők szerint a régi kukákkal az a baj, hogy túl nagy a nyílásuk, ami megkönnyíti például a turkálást. Ráadásul a kukák zsanérjai is állandó javításra szorulnak, a zárjukat pedig könnyű feltörni.

Ezért aztán megbíztak egy helyi ipari céget, hogy egyedi kukákat tervezzen a város számára. Az eredmény három prototípus lett, amelyek összesen több tízezer dollárba kerültek a San Franciscó-i adófizetőknek. A legdrágább, 20 900 dolláros prototípus egy rozsdamentes acélból készült, doboz alakú szelektív kuka. Egy másik, Slim Silhouette fantázianevű kuka rozsdamentes acélrudakból készült, így például nem lehet összegraffitizni. Ez a prototípus potom 18 800 dollárba került.

Ezen típusokból a múlt hónapban összesen 26 darabot helyeztek ki az utcákra. Ezek már jóval olcsóbban, 630 és 2800 dollár közötti összegért készültek el. A kukákon QR-kódok vannak, amik egy kérdőívre navigálnak, ahol értékelni lehet az új szemeteseket.

Beth Rubenstein, a San Franciscó-i Közmunkaügyi Hivatal szóvivője azt mondta, hogy ha már kiválasztották a megfelelő kukát, akkor a sorozatgyártás költsége darabonként 2000-3000 dollár lesz. Hogy végül milyen új szemeteseket kap San Francisco, az a köztisztasági dolgozók visszajelzéseitől, valamint a szeptember végéig elkészülő felmérés eredményétől függ. Ugyanakkor az új kukák várhatóan csak 2023 végén kerülnek ki az utcákra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!