Jutalmat kap, aki segít leleplezni az Odera folyó megmérgezőit

2022. augusztus 13. – 13:56

frissítve

Jutalmat kap, aki segít leleplezni az Odera folyó megmérgezőit
A mérgezés nyomai a második legnagyobb lengyel folyóban – Patrick Pleul/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„A rendőrség főparancsnoka ma egymillió zloty nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít leleplezni ennek az ökológiai katasztrófának a felelőseit” – jelentette be Maciej Wasik belügyminiszter-helyettes az MTI tudósítása szerint. Átszámítva, 84 millió forintnak megfelelő jutalmat kap, aki információkat ad.

A környezeti katasztrófa miatt belföldön és a folyó túlpartján fekvő Németországból is bírálatok érték a jobboldali lengyel kormányt, mondván, nem lépett időben. A mérgezés első jeleit július végén észlelték, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő viszont szombaton úgy nyilatkozott, hogy csak augusztus 9-én vagy 10-én tájékoztatták őt a történtekről.

„Teljesen világos, hogy én túl későn szereztem erről tudomást. Az illetékes szerveknek kutyakötelességük lett volna előbb szólni erről” – jelentette ki a lengyel kormányfő Gorzow Wielkopolskiban, a Odera mellett fekvő vajdaság székhelyén tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő pénteken leváltotta posztjáról Przemyslaw Dacát, a lengyel vízügyi hatóság vezetőjét és Michal Mistrzak környezetvédelmi főfelügyelőt, mert megítélése szerint túl lassan intézkedtek. Daca mérgezésnek nevezte a történeteket.

Morawiecki elismerte, hogy az Oderában súlyos pusztulást végzett az egyelőre azonosítatlan méreg, és a folyónak több évre lesz szüksége ahhoz, hogy az élővilága regenerálódjon. Az Odera Csehországban ered, majd a lengyel-német határon folyik, végül visszakanyarodik Lengyelországba, ahol a Balti-tengerbe ömlik. Anna Moskwa lengyel klímaügyi miniszter szombaton megerősítette, hogy a lengyel és a német mérések is ugyanarra jutottak, nem találtak higanymérgezésre utaló nyomot a folyó vizében, ugyanakkor a víz sószintje megemelkedett. Az ügyet a lengyel ügyészség is vizsgálja.

Kövess minket Facebookon is!