A hőség felülírta a legrégebbi ír fesztivál hagyományait

2022. augusztus 12. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

A „Puck Fair”, azaz a „kecskebakvásár” Írország egyik legrégebbi, 400 éve tartó vására és helyi fesztiválja, amit évente augusztus 10. és 12. között rendeznek a Kerry megyei Killorglinban. A háromnapos fesztivál fő attrakciója, hogy egy befogott vad kecskebakot királlyá választanak, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy egy helyi általános iskolás lány megkoronázza a kecskét, amit ezután egy 15 méter magas emelvény tetején ketrecbe zárnak. A vásár harmadik napján aztán visszaengedik a természetbe az állatot.

Idén azonban kicsit felülírták a hagyományokat: a kecskét csütörtökön és pénteken is lehozták a toronyból, mivel egész Írországban hőségre vonatkozó figyelmeztetés volt érvényben, a hőmérséklet az elmúlt napokban megközelítette a 30 Celsius-fokot.

Állatvédő csoportok emiatt aggodalmukat fejezték ki a kecske jólétével kapcsolatban. Az Animal Rights Action Network nevű szervezet például azt követelte, hogy a fesztivál hagyományait egyszerűen „írják a történelemkönyvekbe”. John Carmody, a csoport alapítója szerint a vásárnak állatmentesnek kellene lennie, és azt javasolta, hogy az élő kecskét a jövőben inkább egy mechanikus változattal helyettesítsék.

Egy másik állatvédő szervezet pedig arról számolt be, hogy elég sok hívást kaptak, amelyben a kecske eltávolítását követelték. Más véleményen van Danny Healy-Rae helyi alsóházi képviselő, aki szerint a kecskét jobb állapotban engedik vissza a vadonba, mint ahogy befogták.

A Puck Fair pénteken közleményben tudatta, hogy a királlyá választott kecskebak bőséges élelmet és vizet kapott, és óránként ellenőrizték. A hőség miatt azonban úgy látták jobbnak, ha az állat árnyékban van, ezért csütörtökön egy időre lehozták az emelvényről. A szervezők hozzátették, hogy este döntöttek arról, hogy a kecskét visszahelyezik a ketrecébe, miután hűlt a levegő, és az állatorvosok is egészségesnek ítélték meg. Másnap, pénteken aztán ismét eltávolították az állatot a toronyból.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!