Szakértő a Wizz Air-gép szűk landolásáról: nagy marha, aki a kifutópálya tengelyébe áll

2022. augusztus 7. – 17:11

frissítve

Szakértő a Wizz Air-gép szűk landolásáról: nagy marha, aki a kifutópálya tengelyébe áll
Részlet a Wizz Air landolásáról készült videóból – Forrás: GreatFlyer / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

A Wizz Air egyik pénteki, Airbus A321neo típusú gépe a megszokottnál alacsonyabban érkezett a görögországi szkíathoszi reptérre, egy videós felvette az esetet – számoltunk be róla az Airportal alapján szombaton. A gép ugyanis olyan alacsonyan repült, hogy szó szerint majdnem súrolta a turisták fejét, ez pedig még a tapasztalt repülőgép-szpottolókat is meglepte. De vajon mennyire megszokott vagy veszélyes ez a manőver? – kérdeztük a repülési szakértőt és a terepet jól ismerő pilótát.

Háy György balesetvizsgáló és nyugalmazott pilóta az esettel kapcsolatban lapunknak elmondta, hogy látta a videót, optikailag valóban alacsonyan érkezik be a gép a reptérre. A rövid leszállópályával rendelkező repülőtereken, ilyen a szkíathoszi is, nagy sebességgel, 250-300 km/órával érkeznek be a repülőgépek, nem csoda, hogy igyekeznek minél előbb földet érni. A szóban forgó gép kicsit lehet, hogy túlment az optimális szögön, de ezeket az eseteket a repülőgép adatrögzítője alapján általában kiértékelik később.

Háy György szerint létező probléma, ha kisebb szögben száll le egy gép. Ennek több, nem szándékos oka is lehet: jöhet például egy váratlan széllökés, ami lejjebb nyomja a repülőt, vagy bezavarhat egy éjszakai érzéki csalódás. A balesetvizsgáló szerint az embereket fizikailag még így sem tudja elsodorni a gép, mert a leszállópálya szintje magasabban van a kerítésen kívüli talajszintnél. Ennek ellenére szerinte „nagy marha”, aki ilyen helyeken a repülőgép turbinája közelébe megy.

Volt már ilyenből haláleset

Nem is a leszállásoknál szokott probléma lenni, hanem a felszállásoknál – tette hozzá. Az ilyen rövid kifutópályákon befékezett állapotban, maximálisan felpörgetett hajtóművel startolnak a gépek, hogy minél nagyobb lendületet tudjanak venni. A légmozgás ilyenkor rendkívül erős, és ha közel van a kerítés, sok ember kint azzal szokott szórakozni, hogy megkapaszkodnak valamibe, és beleállnak az áramlatba.

Háy György elmondta, neki is volt hasonló esete korábban a korfui reptéren, ahol felszállásnál gyerekek álltak a pálya végén, és félt, hogy elfújja őket. Hogy rájuk ijesszen, először adott egy kisebb gázt, és csak azután startolt el, ami bejöhetett, mert a felszállás után nem jelezték rádión, hogy baj történt volna.

A szkíathoszihoz hasonló Szent Márton-szigeti (St. Maarten) Princess Juliana repülőtéren számos baleset, sőt haláleset is történt az ilyen könnyelmű szórakozásból: 2017-ben egy nőt felkapott a légáram, és nekicsapta a kőszegélynek. (Az ABC híradójának erről szóló riportját csak erős idegzetűek nézzék meg.)

A kiáramló forró hajtóműgáz is tud súlyos sérülést okozni

Lapunk beszélt egy tapasztalt, nemzetközi reptereken megforduló pilótával is, aki a szkíathoszi repteret is megjárta. Mint mondta, ez a repülőtér a maga 1628 méteres hosszával a legrövidebb európai repterek közé tartozik, ahová általában szándékosan alacsonyabban – szakszóval laposabb profilon, szakzsargonban „huzaton”, nagyobb gázzal – jönnek be a pilóták. Ennek pedig az az oka, hogy a gép már az első betonkockára le tudjon szállni, és megkezdhesse minél korábban a fékezést.

Számos tényező szól a minél hosszabb fékút mellett, és nemcsak az, hogy elfogyhat a pálya a gép alól. Például egy későn megkezdett leszállásnál erőteljesebben kell használni a féket, ami annyira felmelegedhet, hogy nem tud megfelelően lehűlni az indulási időpontig – ezért késve kell majd elstartolnia a gépnek, és fizetni az ezért járó kompenzációt.

A szkíathoszi reptéren, mint általában a repülőtereknél, van egy leszállási szöget meghatározó küszöbérték, aminél alacsonyabban nem szabad érkezni (különben a pilóta a veszélyes leszállás miatt meglátogathatja a polgári légiközlekedési hatóságot). Ez az érték függ az adott repülőgép típusától, de légitársaságonként is eltérő lehet. A küszöbértéket maga a pilóta is felülbírálhatja, ha nagyobb súlyt szállít, vagy olyan az időjárási helyzet. Mint a lapunknak nyilatkozó pilóta elmondta, sokan inkább vállalják, hogy alacsonyan érkeznek, és legfeljebb írnak egy jelentést a kényszerítő körülményekről, mint hogy ne álljanak meg a pálya végén.

A pilóta elmondása szerint a manőverezésben nem zavarja őt, ha a leszállásnál ott álldogálnak az emberek pár méterre a pálya előtt – még az ilyen extrém reptéren sem, mint a szkíathoszi –, mert bízik benne, hogy behúzzák a fejüket vagy hasra vágják magukat, ha túl közel van a repülő. Hozzátette azonban: valójában semmi keresnivalójuk sincs a nézelődőknek a leszállópálya tengelyében, és ezt általában tiltó táblákkal jelzik az üzemeltetők. Mert nemcsak az jelenthet veszélyt, hogy a légáram elsodorja vagy a futómű esetleg elüti őket, de a kiáramló forró hajtóműgáz is tud súlyos sérülést okozni. A korfui reptérnél például a rendőrségnek kellett lezárnia az egyik utat a sok sérülés miatt.

Lapunk megkereste a Wizz Airt is, hogy kiértékelik-e az érintett gép leszállási adatait itthon, lesz-e valamilyen utólagos vizsgálat, hogy történt-e valamilyen hiba, valamint hogy volt-e már hasonló eset a repülőtársaságnál, amint válasz érkezik, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!