Az abortuszt erősen korlátozó törvényt fogadtak el Indianában

2022. augusztus 7. – 23:11

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan törvény fogadtak el pénteken Indiana államban, ami erősen korlátozza az abortuszhoz való hozzáférést. Eddig a fogantatástól számított 20 héten belül volt lehetséges az abortusz, a jövőben viszont csak bizonyos feltételek mellett lesz lehetséges. A kivételek közé tartozik majd a vérfertőzés és a nemi erőszak, de csak a fogantatástól számított 10 héten belül.

Akkor is lesz megszakítható a terhesség, ha az anya életét és egészségét fenyegeti veszély, illetve ha az élettel össze nem egyeztethető rendellenességet állapítanak meg a magzatnál. Az új törvényt már alá is írta Eric Holcomb, Indiana republikánus kormányzója.

Indiana az első állam az Egyesült Államokban, amely a legfelső bíróság júniusi döntése óta felülírta az abortuszra vonatkozó jogszabályokat.

A konzervatív többségű testület megszüntette az abortusz való jog alkotmányos védelmét, és a tagállamok jogkörébe utalta a szabályozást. Ennek hátteréről és következményeiről itt írtunk.

Múlt héten Kansas államban népszavazáson döntöttek az abortuszhoz való jog védelméről. A szavazók 60 százaléka mondta azt, hogy az abortuszhoz való jogot ne vegyék ki az állam alkotmányából. Ez nagy sikernek számít, mivel Kansas alapvetően egy konzervatív állam, ami mélyen kötődik az abortuszellenes mozgalomhoz. Ősszel hasonló szavazások lesznek Kentuckyban, Kaliforniában, Vermontban és valószínűleg Michiganben is.

Ebben a cikkünkben hét nő mesélte abortuszának történetét.

(MTI, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!