Éhségsztrájkol a Szajnába betévedt fehér delfin

2022. augusztus 7. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány nappal ezelőtt egy beluga, vagy más néven fehér delfin jelent meg a Szajnában, eredeti élőhelyétől, a sarkvidéki tengerektől nagyon távol. Az állat nem nagyon eszik, így kevés esélye van, hogy visszatérjen északra, írta a BBC.

A belugát először kedden látták a Szajnában, Párizstól 70 kilométerre északnyugatra, és a folyón lefelé tartott. A szemmel láthatólag lesoványodott állatot megpróbálták visszafelé terelni, de eddig ez nem járt sikerrel.

Kutatók az állat egészsége miatt aggódnak, már fagyasztott heringet és élő pisztrángot is kínáltak a nagyjából négyméteres delfinnek, de nem fogadta el a táplálékot.

Most abban reménykednek, hogy ha vitaminokat fecskendeznek a belugába, akkor javul az étvágya, és ha elegendőt eszik, akkor visszaúszhat körülbelül 160 kilométert a La Manche csatornáig, ahonnan a sarkvidék felé veheti az irányt.

Éhségsztrájkol az eltévedt beluga – Fotó: Jean-francois Monier / AFP
Éhségsztrájkol az eltévedt beluga – Fotó: Jean-francois Monier / AFP

Lehetőségként az is felmerült, hogy az állatot egyszerűen kiemelik a folyóból, és elszállítják a tengerig, de jelenlegi egészségi állapotában ezt valószínűleg nem élné túl.

Szombaton apró foltok jelentek meg a beluga bőrén, de még a kutatók sem biztosak abban, hogy ez csak az édesvízre adott reakciója-e, vagy ez is annak a jele, hogy egyre rosszabb állapotban van az állat. Az eltévedt beluga lelkiállapota biztosan nem jó, szűrték le különböző jelekből kutatók: csak keveset jön fel a vízfelszínre, és jóval kevesebb dallamot használ, mint ahogy az megszokott.

Hogy nem véletlenül aggódnak a belugáért, azt egy másik eltévedt delfin esete is példázza. Május végén szintén a Szajnában egy elpusztult kardszárnyú delfint találtak, a kutatók szerint nagyon egyedül érezhette magát, és ezért abbahagyta az evést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!