Tiltólistára tette a brit külügy az Ubert, miután egy libanoni sofőr megölt egy brit diplomatát

2022. augusztus 5. – 20:09

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss vizsgálat alapján tiltólistára tette a brit külügyminisztérium az Ubert, miután 2017-ben egy sofőr megerőszakolt, majd megölt egy brit diplomatát a libanoni Bejrútban. A halála idején 30 éves Rebecca Dykes annak ellenére használta a szolgáltatást, hogy a külügy már akkor is a hivatalos taxiscégeket ajánlotta, de mint kiderült, azóta szigorítottak ezen – írja a Telegraph.

Dykes egy esti kocsmázás után hívott egy autót az Uber szolgáltatásával, amelyet az értékelési rendszer és az előre lecsekkolható sofőrök miatt sokan biztonságosabbnak tartanak egy véletlenszerűen leintett taxinál. Ebben az esetben viszont végzetesnek bizonyult ez a hozzáállás, a kiérkező Tariq Houshieh ugyanis előbb megerőszakolta a nőt, majd a pulóverének madzagjával megfojtotta őt, a testét pedig kidobta az út mellé. Houshieh később beismerte a tettét, 2019-ben pedig halálra is ítélték emiatt – egyelőre viszont még életben van, a My London cikke szerint pedig szeretné elérni, hogy módosítsák a büntetését.

A rendelkezésre álló adatok alapján Houshieh annak ellenére dolgozhatott az Ubernek, hogy büntetett előéletű volt, kétszer pedig le is tartóztatták lopásért és zaklatásért. Alyson King, a bejrúti brit nagykövetség biztonsági tisztviselője a pénteki meghallgatáson azt mondta, már 2017-ben is három ellenőrzött taxitársaság használatát javasolták az ottani diplomatáknak, de sokan ennek ellenére is használtak más szolgáltatásokat. Bharat Joshi, a külügy biztonsági vezetője is ezt mondta, de erre a jelek szerint most már nincs lehetőség, Dykes testvérének kérdésére ugyanis azt mondták, a külügy frissítette az erre vonatkozó előírásait.

A libanoni nagykövetség dolgozóinak egyébként azóta olyan eszközzel kell járniuk, amivel gyorsan jelezni tudják, ha bajba kerültek, a halottkém szerint pedig az elmúlt öt évben komoly előrelépéseket tettek, hogy garantálják a diplomaták biztonságát. Ezt az incidenst megelőzően egyébként nem volt komolyabb probléma az Uberrel Libanonban sem, de a gyilkosság nemcsak Nagy-Britanniában kavart nagy port, öt éve a libanoni kormány mindenkinek azt javasolta, hogy ne utazzanak a cég autóival, egy miniszter pedig egyenesen azt mondta, az Uber nem biztonságos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!