Spanyolországban is tűkkel szurkáló ismeretlenek terrorizálják a szórakozókat

2022. augusztus 05. – 16:07

frissítve

Spanyolországban is tűkkel szurkáló ismeretlenek terrorizálják a szórakozókat
Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter egy júliusi prágai eseményen – Fotó: Martin Divisek / MTI / EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolország tíz tartományában elkövetett, rejtélyes tűszúrásos támadásokat vizsgálnak a hatóságok, idézte az MTI Fernando Grande-Marlaska belügyminisztert.

Eddig több mint hatvan áldozat tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

A hatóságok feltételezése szerint az esetek hátterében állhat valamilyen kémiai anyag befecskendezése az áldozatokba bűncselekményként, például nemi erőszak szándékával, de az is lehetséges, hogy „bizonytalanság érzésének keltése”, vagy a nők megfélemlítése a cél, mondta a belügyminiszter.

A legtöbb esetet Katalóniából és Baszkföldről jelentették, az áldozatok között van külföldi turista is.

A július eleje óta ismétlődő támadások leírása szinte minden esetben megegyezik: esti szórakozás közben, a tömegben érzékelt szúrás, aztán rosszullét, szédülés, időnként ájulás.

Az áldozatok közül többen a támadás után azonnal rendőrséghez fordultak, de az orvosi vizsgálatok eddig egy alkalommal, egy fiatalkorú lánynál mutatták ki drog, MDMA (metiléndioxi-metamfetamin) jelenlétét a szervezetben.

A Spanyolországban most felbukkant jelenség miatt már Európa több országában is nyomoznak a hatóságok. Nagy-Britanniában több mint ezerháromszáz, Franciaországban nyolcszáz feljelentés érkezett tűszúrásos támadás miatt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!