Kevin Spacey-nek ki kell fizetnie a 31 millió dolláros kártérítést a House of Cards gyártóinak

2022. augusztus 5. – 11:45

frissítve

Kevin Spacey-nek ki kell fizetnie a 31 millió dolláros kártérítést a House of Cards gyártóinak
Kevin Spacey korábbi, július 14-én zajlott tárgyalása után Londonban – Fotó: Carl Court/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróság csütörtöki döntése jogerőre emelte azt a korábbi ítéletet, amely alapján Kevin Spacey amerikai színésznek és produkciós cégének közel 31 millió dolláros (12 milliárd forintos) kártérítést kell fizetnie a Kártyavár (House of Cards) című sorozatot gyártó stúdiónak a veszteségekért, amelyek akkor érték a céget, amikor a színészt szexuális zaklatás vádja miatt eltávolították a sorozatból.

A Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróság bírója, Mel Red Recana csütörtökön elutasította Spacey fellebbezését az ítélet ellen, mivel szerinte Spacey egyértelműen megszegte a szerződésben foglalt megállapodásokat.

Az MRC produkciós cég azután rúgta ki a színészt, miután kiderült, hogy szexuális zaklatással kapcsolatos vádak merültek fel ellene. A cégnek ezután teljesen át kellett írnia a Kártyavár hatodik évadját Spacey karaktere nélkül, emellett a tervezett 13 epizódról 8 epizódra rövidítették az évadot, hogy betartsák a határidőket. Mindez több tízmillió dolláros veszteséggel járt. Spacey a sorozat öt évadán át játszotta a gátlástalan amerikai politikust, Frank Underwoodot.

A produkciós cég azzal érvelt, hogy Spacey magatartásával megsértette a szerződésében is lefektetett „szakmai magatartására vonatkozó irányelvekek”, melyben a zaklatás elleni védelemre vonatkozó vezérelvek is szerepeltek. „Elégedettek vagyunk a bíróság döntésével” – kommentálta a döntést Michael Kump, az MRC ügyvédje az Associated Pressnek küldött emailjében. Spacey ügyvédjein és szóvivőjén keresztül tagadta a vádakat.

A 63 éves Oscar-díjas színész karrierje 2017 szakadt félbe egyik napról a másikra, amikor a #MeToo mozgalom lendületet kapott, és több férfi is megvádolta szexuális zaklatással.

A múlt hónapban Spacey nem vallotta magát bűnösnek Londonban három férfi szexuális zaklatásának vádjában. A bő évtizeddel korábbi eset akkorra nyúlik vissza, amikor a színész a helyi Old Vic színház igazgatója volt. Spacey-t négy rendbeli szexuális zaklatással vádolják három férfi ellen 2005 és 2013 között. Ügyvédje azt mondta, hogy a színész „határozottan tagadja” a vádakat. Jövőre ebben az ügyben is bíróság elé kell majd állnia.

Azt a büntetőeljárást, amelyet szexuális szeméremsértés miatt indítottak ellene, miután állítólag egy 18 éves férfit molesztált egy nyaralóhelyen, 2019-ben a massachusettsi ügyészek elutasították.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!