Bomba robbant egy tűzszerészeti telepen, lángol Berlin egyik városerdeje

2022. augusztus 04. – 19:43

frissítve

Bomba robbant egy tűzszerészeti telepen, lángol Berlin egyik városerdeje
Füstköd a berlini Grunewald felett. Az erdőben egy felrobbant bomba okozott tüzet – Fotó: Kay Nitfield/DPA/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Erdőtüzet okozott Berlinben csütörtökön egy rendőrségi tűzszerészeti telepen történt robbanás. Majd a tűz kitörése után újabb robbanásokról is beszámoltak.

Az évtizedek óta a legsúlyosabb aszállyal küszködő német főváros délnyugati részén fekvő, Grunewald nevű erdőben nagyjából másfél hektáron pusztítanak a lángok. A Grunewald népszerű kirándulóhely, úszni, kutyát sétáltatni, sportolni, piknikezni járnak ki oda az emberek.

A telepen a Berlinben és térségében építkezések, közúti és vasúti felújítások során gyakran előbukkanó második világháborús robbanószerkezetek és lefoglalt pirotechnikai eszközök hatástalanításával foglalkoznak. Több tonna robbanóanyagot és húsz nagyméretű második világháborús bombát is tárolnak a helyszínen. Ezeken a robbanószerkezeteken nincs detonátor, de a bennük lévő anyag magas hőmérsékleten gyúlékony – emelte ki beszámolójában a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

Egyelőre azt állapították meg, hogy egy pirotechnikai felszerelések tárolására használt konténer és egy nagyméretű bomba is hozzájárult a tűzhöz, amely a telepről átterjedt a kiszáradt erdőre.

A folyamatos robbanások miatt a helyszín nehezen megközelíthető, helikoptereket sem lehet bevetni, így páncélozott rendőrségi vízágyúkkal igyekeznek megfékezni a tüzet, és a hadsereg (Bundeswehr) tEODor (telerob Explosive Ordnance Disposal and observation robot, vagyis a telerob nevű cég által gyártott robbanószer-mentesítési és megfigyelő robot) nevű távirányítású lánctalpas robotjával próbálják felmérni a helyzetet.

Az erdőn áthaladó autópályát és vasutat lezárták. Lakott terület nincs veszélyben. A hatóságok szerint valószínűleg péntek kora reggelre oltják el a tüzet.

A legközelebbi lakóépület körülbelül három kilométerre van a helyszíntől. A helyi lakosokat arra kérték, hogy csukják be ablakaikat, állítsák le légkondicionáló berendezéseiket, hogy ne szívják be azt a sűrű füstöt, ami a robbanások és az égés miatt festi szürkére az eget.

(Guardian, MTI)