Ukrán modellel és bizarr bakikkal csábítaná egy propagandavideó a külföldieket Oroszországba

2022. augusztus 4. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Félelmetes hanggal és szép nőkkel próbálja egy orosz propagandavideó Oroszországba csalogatni a világot. A videót jegyző ügynökség lőtt néhány bakot, és az elszigetelt szavakat nyomatékosan kiejtő férfihang miatt végső soron az egész önmaga – roppant paráztató – karikatúrája.

A felütés olyan hangulatú, ami sötétebb korokat idéz: „Ez Oroszország” – mondja a beszélő olyan fenyegető stílusban, hogy megáll az emberben az ütő. Közben pedig látszik, hogy a közel egy perces videó minden másodpercét komolyan gondolták. Putyin birodalma nem is lehetne szebb (és nyugatiasabb): a szép nők mellett hagyományos értékek, világhírű irodalom, csodás építészet, további szép nők és olcsó gáz, villamosenergia, kitűnő vodka és balett, és olcsó kajarendelő szolgáltatás (!) várja az Oroszországba vágyókat – lehetőleg huzamosabb ott-tartózkodásra.

Közben pedig apró bakiktól hemzseg az országimázspropagandavideó:

a „gyönyörű nők” részlet alatti nő például egy Szonja Kapitonova nevű ukrán modell, akinek apja épp Oroszország ellen harcol

a Euronews szerint. Kapitonova „sosem támogatta" Oroszország invázióját mondta a modell a Libération francia lapnak. „Az egész családom Ukrajnában van: az öcsém nem hagyhatja el az országot, anyám otthon dolgozik, apám pedig harcol" – nem valószínű hát, hogy a modell önszántából került bele ebbe a videóba. A kliprészlet a Euronews szerint vélhetően egy online filmes adatbankból származik, onnan vásárolhatták meg a klipet készítő orosz filmesek.

Az egyetlen nyílt utalás az orosz invázió miatt már hónapok óta tartó ukrajnai háborúra a "több ezer szankciónak ellenálló gazdaságról" szóló részlet. A másik már-már önhacknek tűnő gesztus a világhírű orosz irodalom említése, ahol Nyikolaj Vasziljevics Gogol látható. Róla viszonylag köztudott, hogy egy ukrán nemesi család sarja. A klip elején a Euronews azt is kiszúrta, hogy az ukrán pavilon címere látható egy moszkvai kiállítási központban.

A nyilvánvaló hibák nem ingatták meg az orosz propagandistákat abban, hogy lelkesen terjesszék a klipet. A videót először a „Signal" nevű oroszbarát csoport tette közzé a Youtube-on, de például a spanyolországi orosz nagykövetség is kiposztolta.

A befejezés a klip legbizarrabb részlete: előbb jön a fenyegető „ne késlekedj!”-felszólítás, majd a Trónok harcára utaló „WINTER IS COMING” szöveg.

Utóbbi akár egy burkolt fenyegetésként is értelmezhető. Az persze zavaros, hogy mi is lehet itt a burkolt üzenet? Mondjuk, hogy ha mindenhol elzárják a gázvezetékeket, akkor egyedül Oroszországban marad télen langymeleg? Vagy, hogy az oroszok télre valami váratlan katonai akciót terveznek és csak az marad biztonságban, aki addigra már Oroszországba költözött? Vagy szimpla erőfitogtatás az egész?

Bármelyik is, többek fejében megfordultak kellemetlen gondolatok: „A Winter is coming" azt jelenti, hogy abbahagyhatják a gáz Európába történő szállítását (vagy más módon több nyomorúságot terjeszthetnek)?" – tweetelte például Kurt Andersen amerikai író.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!