Az Amnesty jelentése szerint civileket sodor veszélybe taktikájával az ukrán hadsereg

2022. augusztus 4. – 17:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amnesty International álláspontja szerint az ukrán hadvezetés megsérti a nemzetközi jogot és veszélybe sodorja a civil lakosságot azzal, hogy lakott területen, például iskolákban és kórházakban alakítanak ki katonai bázisokat vagy helyeznek el fegyvereket. Jelentésükben azt írják hogy Donbasz, Harkiv és Mikolajiv környékén összesen 19 olyan települést találtak, ahol bizonyíthatóan ilyesmi történt.

Április és június között több civil vesztette életét egy Odesszától keletre található településen, miután az oroszok két iskolát bombáztak, ahol ukrán katonák tartózkodtak. Hozzáteszik: nem minden esetben voltak a közelben ukrán erők, amikor az oroszok civil célpontokat támadtak, amire számos példa volt eddig a háborúban.

Ugyanakkor a jogvédő szervezet szerint ezt a taktikát az sem igazolhatja, hogy az orosz erők válogatás nélkül támadnak civil célpontokat, sok esetben tiltott fegyverekkel, és az oroszok erők által elkövetett háborús bűnök sem jelentenek felmentést. Az ukrán védelmi minisztérium nem reagált az Amnesty International jelentésének állításaira.

(Guardian)

Lebombázott iskola Mikolajivban – Fotó: Maurizio Orlando / Hans Lucas / AFP
Lebombázott iskola Mikolajivban – Fotó: Maurizio Orlando / Hans Lucas / AFP

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!