Kitört a Fagradalsfjall vulkán Izlandon, nem messze a fővárostól

2022. augusztus 3. – 20:12

Kitört a Fagradalsfjall vulkán Izlandon, nem messze a fővárostól
Légi felvétel az észak-izlandi Fagradalsfjall vulkán kitöréséről az izlandi Reykjanes-félszigeten – Fotó: Ernir Snaer / AP

Másolás

Vágólapra másolva

Kitört a Fagradalsfjall, egy Izland fővárosától, Reykjavíktól 32 kilométerre található vulkán, közölte szerdán az Izlandi Meteorológiai Hivatal. Nem egészen egy éve ugyanitt már volt egy vulkánkitörés – írja a Reuters.

A RUV állami hírügynökség által közzétett látványos képeken és videókon jól látszik, hogy a repedésből láva és füst áradt ki. Szerdán vörös kódot hirdettek, ami megtiltja a repülőgépeknek a vulkán és környezete feletti repülést. Kizárólag helikopterek közelíthetik meg a helyszínt a helyzet felmérésére. Ha bebizonyosodik, hogy a kitörés hasonló a tavalyihoz, akkor légiközlekedési riasztás valószínűleg narancssárgára változtatják, ami kisebb veszélyt jelez.

A vulkánkitörést a RUV, izlandi hírügynökség élő videóján is lehet követni:

Ellentétben a jéggel borított Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörésével, ami miatt 100 ezer repülőjáratot kellett törölni, és izlandiak százait kényszerítette menekülésre otthonaikból, ez a kitörés várhatóan nem fog sok hamut és füstöt kiszórni a légkörbe.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk a szakértők durva vulkánkitöréses időszakot várnak Izlandon. A napokban három vulkán esetében is készültséget rendeltek el. Vulkanológusok már tavaly előre jelezték: a térségben fel kell készülni egy hosszú vulkáni kitörésekkel tarkított időszakra, miután 2021-ben mintegy 800 év nyugalom után indult be a vulkáni működés. A mostani Reykjanes-félszigeten zajló vulkánkitörések alapvetően lávaöntő események, azonban nem szabad lebecsülni a potenciális veszélyt, mivel ez az ország legnagyobb népsűrűségű területe, nem messze van a főváros, Reykjavík.

Az izlandi vulkánkitörésekről és arról, hogy mi várható a következő hónapokban és években a szigetországban itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!