Újra fellángolt az azeri-örmény konfliktus Hegyi-Karabahban

2022. augusztus 3. – 22:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újra fellángolt az erőszak az Azerbajdzsán és Örményország között fekvő Hegyi-Karabahban – írja az MTI.

Az azeri kormányzat szerdán jelentette be, hogy több helyen átvette az uralmat a térségben, illetve több örmény célpontot megsemmisített. A harcokban eddig legalább három ember meghalt, és tovább nőtt a háború veszélye a hegyvidéki enklávéban.

Ezek a tűzpárbajok vélhetően lelassítják az Azerbajdzsán és Örményország között az Európai Unió közvetítésével hónapok óta folyó béketárgyalásokat. A növekvő feszültség miatt Arajik Harutjunjan hegyi-karabahi szeparatista vezető szerdán részleges katonai mozgósítást rendelt el a térségben – áll az elnök honlapján.

Az 1991-ben kirobbant, éveken át tartó első hegyi-karabahi háború több mint 30 ezer áldozatot követelt. Ezt követően 2020 őszén Örményország és Azerbajdzsán ismét összecsapott a hegyvidéki térség miatt. A második hegyi-karabahi háborúban több mint 6500 ember veszítette életét, és az Oroszország közvetítésével létrejött tűzszüneti megállapodás alapján Moszkva orosz békefenntartókat küldött Hegyi-Karabahba, az örmények pedig jelentős területet engedtek át Azerbajdzsánnak.

A Baku és Jereván között az elmúlt években lezajlott diplomáciai enyhülés ellenére továbbra is nagy a feszültség a két volt szovjet tagköztársaság között. Mindkét ország rendszeresen beszámol erőszakkitörésről és katonai áldozatokról.

Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök idén áprilisban és májusban Brüsszelben tárgyalt Nikol Pasinján örmény kormányfővel, és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint a két vezető idén nyáron ismét személyesen találkozhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!