Meghalt Nichelle Nichols, a Star Trek-sorozat nagy hatású színésznője

2022. augusztus 1. – 11:57

frissítve

Meghalt Nichelle Nichols, a Star Trek-sorozat nagy hatású színésznője
Fotó: IMDB

Másolás

Vágólapra másolva

89 éves korában meghalt Nichelle Nichols amerikai színésznő. Leghíresebb karaktere Uhura hadnagy, az Enterprise űrhajó kommunikációs tisztje volt a Star Trek tévésorozatban.

A hírt Nichols Insta-oldalán fia, Kyle Johnson közölte, jelezve, hogy édesanyja élete természetes halállal ért véget szombat este az új-mexikói Silver Cityben. „Fénye viszont, akárcsak a most először látható ősi galaxisoké, megmarad számunkra és a jövő generációknak, hogy élvezhessük, tanuljunk és ihletet nyerhessünk belőle” – tette hozzá.

Nichelle Nichols 1966-tól több mint 25 éven át alakította az Enterprise űrhajó kommunikációs tisztjét, Uhurát. Nagy elismerés övezte, karaktere ugyanis szakított a korábbi sztereotípiákkal: afroamerikai színésznőket addig ugyanis leginkább csak szolgálói szerepekben mutatták a tévé- és mozifilmek.

Nichols egy csókkal is beírta magát a mozgóképek történetébe: 1968-ban Uhura megcsókolta kollégáját, William Shatnert, Kirk kapitányt. Ez a jelenet bátor lépés volt a Star Trek alkotója, Gene Roddenberry és az NBC részéről, figyelembe véve az akkor uralkodó, afroamerikai embereket övező közhangulatot. Uhura és Kirk kapitány egyébként a sztori szerint nem maguk döntöttek a csókolózás mellett, hanem olyan idegenek vették rá őket erre, akik képesek irányítani az emberek mozgását. Az óvatosan felépített jelenet mérföldkőnek számít, az első fehér-afroamerikai színész közti csókként tartják ugyanis számon az amerikai televíziózás történetében.

Fotó: Fred Prouser / Reuters
Fotó: Fred Prouser / Reuters

A sorozat sikerén felbuzdulva a NASA később Nicholst kérte fel, hogy ösztönözze a nőket és az afroamerikai embereket abban, hogy űrhajósnak álljanak. Vélhetően sikerrel: Dr. Mae Jemison, az első olyan afroamerikai nő, aki az űrsikló fedélzetén repült, a Star Treket említette, amikor motivációiról kérdezték. Nichols évtizedekig támogatta az űrprogramot. További érdekességeket a színésznő életéről itt olvashat.

A színésznő kétszer házasodott és mindkét férjétől elvált. Nichols 2015-ben stroke-ot kapott, és 2018-ban demenciát állapítottak meg nála.

Shatner színésztársa halálhírére ezt írta a Twitterén: „Nagyon sajnálom, hogy Nichelle haláláról hallok. Gyönyörű nő volt, és csodálatra méltó karaktert játszott, aki annyit tett a társadalmi kérdések újradefiniálásáért itt az Egyesült Államokban és szerte a világon. Biztosan hiányozni fog.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!