Hannoverben nem lesz meleg víz a középületekben, hogy spóroljanak a gázzal

2022. július 28. – 18:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hannoverben mostantól nem lesz meleg víz a középületekben, és az uszodák, edzőtermek, sportlétesítmények zuhanyzóiból is csak hideg víz folyik majd. Hannover az első nagyobb német város, amely így döntött, miután akadozni kezdtek az orosz gázszállítmányok. A spórolás jegyében leállítják a szökőkutakat is, és a fontosabb középületek éjszakai díszkivilágítását is lekapcsolják.

És ez még nem minden: áprilistól szeptember végéig nem lesz fűtés a középületekben, 20 fokban maximálják a hőmérsékletet. Emellett a város betiltotta a hordozható légkondikat és fűtőtesteket. Belit Onay, Hannover polgármestere azt várja ezektől az intézkedésektől, hogy 15 százalékkal csökkenjen a város energiafogyasztása.

Ez egybevág a napokban elfogadott EU-s spórolási tervvel. Ez azt javasolja a tagországoknak, hogy az orosz gázszállításokból eredő kockázatok miatt 15 százalékkal csökkentsék gázfogyasztásukat a 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. közötti időszakban az elmúlt öt év azonos időszakainak átlagához képest.

Németország az ukrajnai háború kitöréséig nagy mértékben támaszkodott az orosz gázra. Jelenleg a német szükségletek negyedét fedezik az orosz szállítások, míg korábban több mint a felét. A német kormány úgy számol, hogy több száz euróval nőhet majd a háztartások gázszámlája idén.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!