Aki a tűzzel játszik, megégeti magát – állítólag ezt mondta a kínai elnök Joe Bidennek

2022. július 28. – 20:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Aki a tűzzel játszik, megégeti magát, reméljük, ezt az Egyesült Államok is belátja”

– az MTI szerint többek között ezt mondta Hszi Csin-ping kínai államfő egy több mint kétórás telefonbeszélgetésen Joe Biden amerikai elnöknek Tajvanról. (A telefonbeszélgetésre a nemzeti hírügynökség a kínai állami médiát idézve számolt be.)

Hszi felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartsa magát az „egy Kína” elvhez Tajvannal kapcsolatban, tettei és szavai legyenek összhangban ezen a területen. Peking Kína egyik tartományának tekinti Tajvant.

A két nagyhatalom között ismét feszültség támadt nemrég, amikor Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke bejelentette, hogy Tajvanra látogat, ami diplomáciai nyelven nyílt amerikai támogatást jelent. Biden a múlt héten újságíróknak elismerte, hogy Pelosi augusztusra tervezett tajvani utazása az amerikai hadsereg tisztségviselői szerint „nem volna jó ötlet”.

A kínai államfő korábban kijelentette: nem zárja ki, hogy akár erőszakot alkalmazzon annak érdekében, hogy elfoglalja Tajvant, és ténylegesen egyesítse a szigetet Kínával.

A kínai állami média jelentése szerint Hszi elnök „hangsúlyozta továbbá a kétoldalú egyeztetések fontosságát”. Mint elmondta, ez különösen az olyan fontos ügyek esetében szükséges, mint „a makrogazdasági irányvonalak összeegyeztetése, a globális ipari és ellátási láncok stabilitása, és a világszerte tapasztalható energia- és élelmezési válság”.

Biden és Hszi legutóbb márciusban tárgyalt egymással, ekkor az amerikai elnök a kínai államfő értésére adta, hogy „következményei lesznek”, ha kiderül, hogy Peking katonailag segíti Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban.

A két ország egyébként szinte mindenben eltérő értékeket képvisel: a globális egészségügyi helyzet, a gazdaságpolitika, az emberi jogok az utóbbi időben mind próbára tették Washington és Peking kapcsolatát, idézi fel a magyar hírügynökség. Az USA számára ezek mellett egyre nagyobb aggodalmat kelt Kína egyre csak növekvő befolyása a délkelet-ázsiai és csendes-óceáni térségben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!