Erős földrengés a Fülöp-szigeteken, már halottak is vannak

2022. július 27. – 06:06

frissítve

Erős földrengés a Fülöp-szigeteken, már halottak is vannak
Leomlott épület romjai temetnek be egy autót a Fülöp-szigeteki Viganban – Fotó: Ricardo Raguini / CJ Ericson Garcia / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Erőteljes, a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés rázta meg szerdán a Fülöp-szigetek északi részét – írja a france24.com az amerikai földtani intézet tájékoztatása alapján. A földmozgás az epicentrumban betörte az épületek ablakait, és több mint 300 kilométerre a fővárosban, Manilában megrázta a magas tornyokat. Évente mindössze nagyjából húsz ilyen erejű földrengést észlelnek.

Frissítés: a magyar idő szerint 9 óra után nyilvánosságra került legfrissebb információk szerint a nem is 7,1, hanem 7,2-es erejű földrengésnek már négy halálos áldozata és legalább 60 sérültje van. A 10 kilométeres mélységben történt rengés miatt az ausztrál ABC News tájékoztatása szerint legalább két manilai kórházból egy időre evakuálták a személyzetet és több beteget.

Egy Bangued nevű településen több ember megsérült, akiket kórházba szállítottak kezelésre az ottani rendőrség tájékoztatása szerint. Egy Facebookon közzétett és az AFP által ellenőrzött videón repedések látszottak a közeli Bangued város aszfaltútján és a talajon, de boltokban és házakban nem volt látható kár.

Fotó: Ricardo Raguini / AFP
Fotó: Ricardo Raguini / AFP

Dolores városban, ahol legerősebben érezték a rengést, a rémült emberek az épületek elé rohantak, a helyi piac ablakai pedig betörtek – mondta Edwin Sergio rendőr őrnagy az AFP-nek. Sergio elmondása szerint a rengés következtében a rendőrőrs épületén is keletkeztek kisebb repedések.

Egy San Juan nevű településen a domboldalon álló házakban keletkezett kár.

Az érintett területeken sok embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát vagy a munkahelyét. A helyszínről érkező jelentések és fotók szerint sokan vannak a nyílt utcán, Manilában még kormányzati épületeket is kiürítettek átmenetileg.

Evakuált emberek kormányzati épületek mellett 2022. július 27-én Manilában. Fotó: Ted Aljibe / AFP
Evakuált emberek kormányzati épületek mellett 2022. július 27-én Manilában. Fotó: Ted Aljibe / AFP

A Fülöp-szigeteket rendszeresen rázzák meg rengések, mivel az ország az úgynevezett csendes-óceáni „Tűzgyűrűn”, az intenzív szeizmikus aktivitás ívén helyezkedik el, amely Japántól Délkelet-Ázsián át a Csendes-óceán medencéjén keresztül húzódik.

A szerdai volt az elmúlt évek legerősebb rengése, amelyet a Fülöp-szigeteken regisztráltak. Hasonló erejű legutóbb 2013 októberében rázta meg szigetcsoport középső részén fekvő Bohol szigetét, amely több mint 200 ember halálát okozta és földcsuszamlásokat váltott ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!