Bocsánatot kért Ferenc pápa a kanadai őslakos gyerekeket ért bántalmazások miatt

2022. július 26. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnbánati zarándoklaton vett részt Ferenc pápa Kanadában, ahol egy szertartáson a kanadai őslakos gyerekek ellen elkövetett abúzusokért kért bocsánatot – írja a Guardian.

Ahogyan arról korábban mi is írtunk, tavaly júniusban 215 gyerek maradványait találták meg egy kanadai bentlakásos iskola mellett. Ilyen, a katolikus egyház által fenntartott intézményekbe a 19. század elejétől kényszerítették az őslakosok gyerekeit. Ezekben az iskolákban akarták ugyanis felgyorsítani az asszimilációjukat, amelynek során elszakították őket a családjaiktól. Az iskolákban számos fizikai és szexuális bántalmazást is elszenvedtek egészen az 1990-es évekig.

Ferenc pápa ötnapos látogatásának első programja volt, hogy részt vett egy őslakos gyülekezet templomában megtartott szertartáson. Ezen „szégyenletesnek” nevezte a gyerekek elleni bűnöket, amelyeket az egyház és az egyházközösség tagjai követtek el, de – tette hozzá – az akkori kormányok tudtával tették ezt.

A pápa a bentlakásos iskolák „katasztrofális hibáiról” és „gonoszságáról” is beszélt, bocsánatot kérve a gyermekek tízezreit bántalmazó rendszer túlélőitől. az őslakos vezetők és a bentlakásos iskolák túlélőinek jelenlétében mondott bocsánatkérése már a második alkalom, hogy az egyház múltbeli tetteiért vezekel.

Ferenc pápa fejdíszt kap a kanadai őslakos közösségek vezetőitől – Fotó: Handout / VATICAN MEDIA / AFP
Ferenc pápa fejdíszt kap a kanadai őslakos közösségek vezetőitől – Fotó: Handout / VATICAN MEDIA / AFP

„Mélységesen sajnálom azokat a gonoszságokat amelyeket oly sok keresztény követett el az indián népek ellen” – mondta a 85 éves egyházfő. Beszédében a „gyarmatosító mentalitás” több generációra kiható, katasztrofális hatását is megemlítette.

Ferenc pápa ottléte alatt egy temetőt is meglátogatott, ahol az áldozatok nyugszanak, majd a szertartás végén egy fejdíszt is kapott őslakos közösségek vezetőitől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!