Kitört Japánban a Szakuradzsima vulkán, a legmagasabb fokozatú riasztást adták ki

2022. július 25. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

Japánban kitört a Szakuradzsima tűzhányó hétfőn, az ország déli fő szigetén, Kjúsún két városból többtucatnyi embert kimenekítettek, miután a vulkán hamut és nagyméretű köveket lövellt az éjszakai égboltra – írja az MTI.

Televíziófelvételek szerint narancssárga lángok villogtak a kráter közelében, és sötét füst és hamu gomolygott magasan a hegycsúcs felett. A japán meteorológiai szolgálat (JMA) a legmagasabb, ötös fokozatra emelte a kitörési riasztást. A vulkánnal szemben fekvő két városban lakók közül 51-nek azt tanácsolták, hogy hagyják el otthonukat, hétfő reggelre harminchárman a régió biztonságosabb részén lévő ideiglenes szálláshelyre költöztek.

Eddig nem érkezett jelentés károkról vagy sérültekről. A vulkán kráterét hétfő reggel a rossz időjárás eltakarta.

Fotó: Kyodo / Reuters
Fotó: Kyodo / Reuters

A JMA arra figyelmeztetett, hogy a kráter 3 kilométeres körzetében lezuhanó vulkáni kőzetek, 2 kilométeres körzetében pedig láva, hamu és perzselő gázok áramlása lehetséges.

A robbanásszerű heves kitörések esélye alacsony, de a lakosoknak továbbra is figyelniük kell a lezuhanó kövekre és sárcsuszamlásra – mondta Nakacudzsi Cujosi, a JMA vulkánfigyelésért felelős tisztviselője. Azt is tanácsolta a lakosoknak, hogy húzzák be a függönyöket, és maradjanak távol az ablakoktól, amelyek a kitörés erejétől betörhetnek.

A Kjúsú déli fő szigetén lévő Szakuradzsima Japán egyik legaktívabb vulkánja, amely már többször is kitört. Korábban sziget volt, de félszigetté vált egy 1914-es kitörést követően, amely 58 ember halálát is okozta. Szakuradzsima mintegy ezer kilométerre délnyugatra fekszik Tokiótól.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!