Ezrek oltják az óriás mamutfenyőket fenyegető tüzet Kaliforniában

2022. július 25. – 08:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már kétezer tűzoltó dolgozik a kaliforniai Yosemite Nemzeti Park szomszédságában kialakult erdőtűz megfékezésében, ami miatt már legalább hatezer embernek kellett elhagynia az otthonát, és ami mostanra néhány éven belül az egyik legnagyobb erdőtűzzé nőtte ki magát Kaliforniában.

A CBS News tudósítása szerint levegőből és a földről is próbálják oltani az akár 15 méter magasra is felszökő lángokat: a földön védekező tűzoltók egyebek mellett a hegyekben élő közösségek otthonát próbálják így megóvni. Az oltási munkálatokat már a kisebb szelek is nehezítik, mert azokkal villámgyorsan továbbterjed a tűz a csontszáraz növényzeten.

A tűz még pénteken ütött ki a Mariposa megyei Midpines mellett, és már legalább tizenöt épület vált a martalékává vasárnapra – eddigre 57 négyzetkilométernyi területre terjedtek át a lángok, és több út közlekedése is ellehetetlenült, 3100 ház pedig átmenetileg áramellátás nélkül maradt.

Fotó: David Mcnew / AFP Fotó: David Mcnew / AFP
Fotó: David Mcnew / AFP
Fotó: David Mcnew / AFP

A Yosemite Nemzeti Parkot fenyegető tűz miatt vasárnap veszélyhelyzetet hirdettek Kalifornia egy részén. A veszélyhelyzet azt jelenti, hogy nemcsak Kalifornia állam, de a szövetségi erők is bevonhatók az erdőtűz elleni küzdelembe. A tűz aggasztóan közel van a Yosemite Nemzeti Parkhoz, amely óriás mamutfenyőiről is ismert. Július folyamán a térségben egy másik erdőtűz már veszélyeztette ezeket a ciprusféléket, akkor azonban sikerült gátat szabni a tűz terjedésének.

Kaliforniában az elmúlt években egyre több erdőtűz fellobbanásával kell megküzdeni, a klímaváltozás folyományaként ugyanis egyre melegebb van, és egyre inkább száradnak a növények. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az előrejelzések szerint a tendencia nem változik, egyre szélsőségesebb időjárási körülményekre és több, gyakoribb erdőtüzekre kell felkészülniük az ott élőknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!