Az óriás mamutfenyőket is fenyegetik a kaliforniai erdőtüzek

2022. július 24. – 15:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Veszélyhelyzetet hirdettek a gyorsan terjedő erdőtüzek miatt Kalifornia egy részén. A Yosemite Nemzeti Parkot is fenyegető tüzek elől eddig hatezer embert kellett evakuálni – írta a BBC.

A veszélyhelyzet azt jelenti, hogy nem csak Kalifornia állam, de a szövetségi erők is bevonhatók az erdőtűz elleni küzdelembe. Egyelőre négy helikopter és 400 tűzoltó dolgozik a helyszínen, de a kaliforniai tűzoltóság szóvivője szerint a jövő hétig biztosan nem sikerül eloltani a most négyezer hektáron égő tüzeket.

Eddig tíz ház semmisült meg, ám a lángok jóval többet fenyegetnek – ezt mutatja a hatezer kimenekítet személy is, akiknek elhelyezése egyre nagyobb nehézséget okoz.

A tűz aggasztóan közel van a Yosemite Nemzeti Parkhoz, amely óriás mamutfenyőiről is ismert. Július folyamán a térségben egy másik erdőtűz már veszélyeztette ezeket a ciprusféléket, akkor azonban sikerült gátat szabni a tűz terjedésének.

A tűz veszély és esély a mamutfenyőnek

Az óriás mamutfenyők száz méter magasra is megnőhetnek, akár háromezer évig is élnek. A tűz azonban nem csak fenyegetést jelent a számukra, hanem lehetőséget is – hívta fel a figyelmet a kaliforniai nemzeti parkokról szóló hivatalos oldal.

Az óriás mamutfenyők toboza ugyanis magától nem, csak rovarok vagy épp tűz hatására nyílik ki és a bezártságot akár 20 évig is elviselő magok csak ekkor jutnak közvetlenül a földfelszínre.

A pusztító tűz után előkerülő magoknak nagyobb esélyük van a túlélésre, miután így szabad teret kap, és nem kell megküzdenie a fényért, amelyből a tűz előtt árnyékosabb helyre kevesebb jutna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!