Az FBI szerint Kína beférkőzött az amerikai atomarzenál belső kommunikációjába

2022. július 23. – 23:33

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú oknyomozó anyagban fejti ki a CNN, hogyan épült be Kína a Huawei telekommunikációs cég segítségével mélyen az amerikai katonai infrastruktúrába. A riport egy évekig tartó, eddig feltáratlan FBI-vizsgálatra hivatkozva azt írja, Kína egészen odáig jutott, hogy akár az amerikai atomarzenál belső kommunikációját is meg tudja zavarni.

Az anyag szinte teljes egészében azt a vizsgálatot dolgozza fel, amit ilyen-olyan formában már a 2010-es évek elején elkezdett az FBI. A szövetségi nyomozóiroda ott fogott gyanút, amikor több amerikai cég is a Huawei termékeivel akarta távközlési hálózatait fejleszteni az ország vidéki területein.

A szerződések ugyanis annyira kedvezőtlenek voltak a kínai cég számára, hogy az FBI elkezdte őket közelebbről megnézni. Így gyorsan kiderült, hogy gyanúsan sok műszerük került közel amerikai katonai támaszpontokhoz. Magukat a Huawei berendezéseket vizsgálva az FBI nyomozói megállapították, hogy azok képesek felismerni és megzavarni titkosított kommunikációs vonalakat.

Ráadásul az amerikai hírszerzésnek az is a tudomására jutott, hogy egyes időjárás-figyelő rendszerek segítségével Kína rögzíteni tudott „különböző aktivitásmintázatokat” szigorúan titkos katonai létesítmények között.

Egy másik bizarr epizódja volt a feltételezett kínai kémkedésnek, amikor a kínai kormány 2017-ben 100 millió dollárt ajánlott fel arra, hogy a washingtoni Nemzeti Arborétumban egy kínai kertet építsen. Amikor az amerikai kémelhárítás tisztviselői elkezdték átnézni az üzletet, észrevették, hogy az építeni kívánt pagoda pont a város egyik legmagasabb pontján lenne, alig pár kilométerre a Capitoliumtól.

Az is gyanús volt, hogy a pagodát olyan anyagokból akarták felépíteni, amelyeket diplomáciai tasakokban szállítottak az Egyesült Államokba, és amiket így az amerikai vámhatóságok nem vizsgálhatnak meg. A projektet azonnal leállították, a Huaweit pedig nemzetbiztonsági okokra hivatkozva feketelistázták Amerikában.

A nyomozás ezekre mind fényt derít, a riport viszont megjegyzi, közvetlen bizonyítékokat a kínai kémkedésre az amerikai kormány eddig nem szolgáltatott. Ennek mentén többször vádolták az amerikai vezetést idegengyűlölettel, mondván, nincs itt igazi kémkedés, csupán politikailag motivált boszorkányüldözés.

A CNN anyaga azzal zár, hogy a problémára adott megoldási javaslat, melynek értelmében a szövetségi támogatást kapó telekommunikációs cégeknek el kell távolítaniuk és le kell cserélniük az általuk használt Huawei-termékeket, egyelőre nem halad jól. Megszólaltatott szakértők szerint túl drága a projekt, az amerikai törvényhozás pedig egyelőre nem foglalkozik komolyabban az üggyel, így a vállalatok költségeinek csak egy részét lesznek képesek szövetségi szinten megtéríteni.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Huawei-től a következő reakciót kaptuk:

„A Huawei Technologies minden, az Amerikai Egyesült Államokba importált termékét az FCC (Federal Communications Commission) vizsgálja és engedélyezi. A Huawei eszközei egyedül az FCC által meghatározott kereskedelmi célú frekvenciákon működnek. Így az amerikai védelmi minisztérium által használt védett csatornákhoz, spektrumokhoz nem is férnek hozzá.

A Huawei több mint 30 éve bizonyítottan tiszta kiberbiztonsági múlttal rendelkezik, egyetlen szándékosan rosszindulatú kiberbiztonsági eseményben sem volt érintett.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!