A világ legjobb étterme egy koppenhágai futballstadionban van

2022. július 19. – 13:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koppenhágai Geranium nyerte el idén a világ legjobb éttermének járó elismerést, írja a Bloomberg.

A Geranium specialitása a szezonális skandináv ételek, amelyeket Koppenhága központjában, egy futballstadion 8. emeletén szolgálnak fel.

Az éttermet 2010-ben, a pénzügyi válság kellős közepén nyitották meg. „Minden esély ellenünk szólt” – mondta a séf tulajdonosa, Rasmus Kofoed a győzelem utáni beszédében.

Egy menü az étterem honlapja szerint 3200 dán koronába, nagyjából 170 000 forintba kerül.

Nem a Geranium az első dán étterem, ami A világ 50 legjobb étterme (The World's 50 Best Restaurants) által összeállított rangsor első helyén végez. Az étterem a Noma nyomdokaiba lép, ami korábban ötször nyerte el a díjat, idén pedig a „Legjobbak legjobbja” kategóriában kapott elismerést.

A Nomáról, ami 2021-ben kapta meg harmadik Michelin-csillagát, korábban a Telexen is részletesen írtunk. Az étterem nem véletlenül vezette/vezeti a világ legjobb éttermeinek rangsorát. A Noma újraértelmezett mindent, amit étteremről, sőt főzésről és táplálkozásról gondol a világ, és már jó ideje diktálja az összes többi csúcsétterem szemléletmódjának alapjait.

A második helyen idén a limai Central, a harmadikon a barcelonai Disfrutar végzett. A teljes lista itt található. Magyar étterem sajnos nincs a helyezettek között.

Az idei rangsort 1070 szakértő szavazataiból állították össze. A lista 2002-ben jelent meg először a Restaurant magazinban.

Idén év elején a díjátadó szervezői bejelentették, hogy az orosz–ukrán háború miatt a díjátadó rendezvényt nem Moszkvában, hanem Londonbán fogják megtartani. Az idei listán egyetlen oroszországi étterem sem szerepel, annak ellenére, hogy tavaly két moszkvai hely is volt az első 30 között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!