14 mexikói tengerészgyalogos meghalt, amikor elfogtak egy Netflix-sorozatból ismerhető mexikói drogbárót

2022. július 16. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogták Rafael Caro Quintero drogbárót Mexikóban, akit az amerikai drogellenes ügynökség egyik munkatársának meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban is köröztek. Az akcióban legalább tizennégy mexikói tengerészgyalogos életét vesztette, mert lezuhant a helikopterük a közép-amerikai ország északi részén. A szerencsétlenséget – amelynek okát egyelőre nem tudni – egy ember élte túl.

A Netflix sorozatában, a Narcos:Mexicóban is megidézett Quintero alapította Mexikó első nagy drogkartelljét, a Guadalajara kartellt. A férfira a Sinaloa állambeli Choix-ban bukkantak rá egy nyomkövető kutya segítségével.

Az Egyesült Államok az amerikai drogellenes ügynökség (DEA) egyik munkatársa, Enrique Camarena Salazar 1985-ös meggyilkolása miatt körözte a férfit.

Quintero 2013 óta szökésben volt, miután egy mexikói bíróság eljárási hibákra hivatkozva 28 év után, idő előtt szabadlábra helyezte. A drogbárót eredetileg negyven év börtönre ítélték, mert az utasítására elrabolták, megkínozták és megölték Enrique Camarena Salazart.

Bár a mexikói legfelsőbb bíróság semmissé tette a Quintero elengedéséről szóló ítéletet, addigra a drogbáró eltűnt a hatóságok szeme elől. A washingtoni külügyminisztérium vérdíjat is kitűzött a fejére.

A mexikói államügyészség a közleményében azt írta: a drogbárót a szigorúan őrzött Altiplano börtönbe szállították, később döntenek amerikai kiadásáról. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!