Lezuhant egy gyakorlatozó amerikai drón az erdélyi Aranyosgyéres közelében

2022. július 14. – 18:21

Lezuhant egy gyakorlatozó amerikai drón az erdélyi Aranyosgyéres közelében
Egy MQ-9 Reaper drón tesztrepülésen Nevadában 2020. november 7-én – Fotó: William Rosado / US Air Force / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lezuhant egy gyakorlatozó MQ-9 Reaper típusú amerikai drón csütörtök délután az erdélyi Aranyosgyéres közelében. A drónt amerikai katonák vezérelték egy gyakorlat keretében, fegyverek nem voltak rajta. A drón az aranyosgyéresi légi támaszpont felé tartott, amikor három kilométerre a leszállópályától a mezőre zuhant, és kigyulladt. Emberek nem tartózkodtak a közelben, a balesetnek nincs sérültje.

A Digi 24 hírtelevízió jelentése szerint az amerikai katonai szervek végzik el az ilyenkor szükséges vizsgálatokat. A Kolozs megyei légi támaszponton 2020 óta állomásoznak időszakosan MQ-9 Reaperek a kiszolgáló amerikai egységekkel együtt. A drónok számát a hatóságok nem közölték. Egy nyílt nap keretében 2020 februárjában a sajtónak is bemutatták a gépeket.

Adrian Zuckerman, az Egyesült Államok akkori bukaresti nagykövete az eseményen azt mondta, hogy az aranyosgyéresi légi támaszpont az egyik legalkalmasabb repülőtér Európában a légierő gyakorlataira, ezért fektetettek ott be több mint 14 millió dollárt (kb. 5,6 milliárd forintot) a megelőző öt évben, írja az MTI.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!