ENSZ-felmérés: A menekültek 16 százaléka tervezi, hogy a következő két hónapban visszatér Ukrajnába

2022. július 13. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai menekültek mintegy kétharmada arra számít, hogy a befogadó országukban maradnak, amíg Ukrajnában nem javul a biztonsági helyzet – derült ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR által készített felméréséből. A felmérést május közepe és június közepe között végezték a jelenleg Csehországban, Magyarországon, Moldovában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában élő mintegy 4900 ukrán állampolgár körében.

A jelentés szerint a menekültek következetesen aggodalmukat fejezik ki jövőjükkel kapcsolatban, mivel a háború megakadályozza őket abban, hogy biztos, hosszú távú terveket készítsenek.

Az Ukrajnából érkező menekültek többsége, főként nők és gyerekek, azt remélik, hogy idővel hazatérhetnek otthonaikba. Az adatokból kiderült, hogy 16 százalékuk tervezi, hogy az elkövetkező két hónapban visszatér Ukrajnába, 15 százalékuk pedig csak ideiglenesen tervez maradni azért, hogy meglátogassa a családját, vagy segítsen a rokonoknak az evakuálásban. A Kijevből és Nyugat-Ukrajnából érkező menekültek nagyobb arányban tervezik a visszatérést, mint az ország keleti és északi részéről menekülők.

Az UNHCR szerint jelenleg több mint 5,6 millió ukrajnai menekültet tartanak nyilván Európa-szerte. A háború kitörése óta közel 8,8 millióan menekültek el Ukrajnából, de több mint hárommillióan már visszatértek az országba.

(Euronews)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!