A korábbi pénzügyminiszter Rishi Sunak vezeti a Boris Johnson utódlásért folyó harcot

2022. július 13. – 18:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak kapta a legtöbb szavazatot a brit Konzervatív Párt elnöki székéért, egyben a brit miniszterelnöki pozícióért zajló küzdelemben. A több szavazási körön át tartó vezetőválasztásra azután lett szükség, hogy Boris Johnson múlt héten közölte, távozik a pártelnöki, és így a miniszterelnöki tisztségről is.

Johnson utódlására hétfő estig tizenegy prominens tory politikus jelentkezett be, közülük végül nyolcról szavaztak szerdán, ketten pedig ki is estek. A szerdai szavazáson Sunak 88 voksot kapott, mögötte a fogadóirodák által – helyesen – második helyre várt kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, Penny Mordaunt zárt 67 szavazattal, míg a harmadik helyre a külügyminiszter Liz Truss ért oda 50 szavazattal.

Az első fordulóban győztes Rishi Sunak – Fotó: Henry Nicholls / Reuters
Az első fordulóban győztes Rishi Sunak – Fotó: Henry Nicholls / Reuters

A versenyből a pénzügyminiszter Nadhim Zahawi és a korábbi egészségügyi és külügyminiszter Jeremy Hunt estek ki. Sunak, Mordaunt és Truss hármasa mellett Kemi Badenoch volt esélyegyenlőségi államtitkár (40), az iraki veterán Tom Tugendhat (37) és Suella Braverman, a brit kormány jogi főtanácsadója, Anglia és Wales főügyésze (32) jutottak még tovább. A továbbjutáshoz legalább 30 szavazatra volt szükség.

Ők hatan csütörtökön, a második fordulóban folytatják egymás ellen. Ha a második forduló végén még mindig kettőnél többen maradnak talpon, akkor újabb szavazási körök jönnek, amelyek végén a legkevesebb képviselő támogatását megszerző jelölt mindig kiesik. Ez egészen addig folytatódik, amíg két jelöltre szűkül a versengés. Ha egyikük sem lép vissza a másik javára, akkor innentől kinyílik a vezetőválasztási folyamat, és a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja döntheti el postai szavazással, ki legyen a párt új vezetője, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

A Johnson utódlására bejelentkezőket, illetve az egész utódlási folyamatot ebben a cikkünkben mutattuk be részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!