Ideiglenesen különadókat vet ki a spanyol kormány az energiacégekre és a bankokra

2022. július 12. – 17:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ideiglenes különadók bevezetését tervezi a spanyol kormány a bankokra és az energiacégekre, hogy növelje a költségvetés bevételeit, és mérsékelje az ukrajnai háború és az infláció hatásait – jelentette be kedden Pedro Sánchez spanyol kormányfő.

A kormányfő a madridi parlamentben azt mondta, hogy az infláció jelenti a legnagyobb kihívást Spanyolország számára, és ez a kormány nem fogja tűrni, hogy egyes cégek kihasználva a válságot, megszedjék magukat. Spanyolországban júniusban 10,2 százalék volt az infláció, ami csaknem negyven éve a legmagasabb. Válaszul a spanyol kormány korábban több intézkedést is bevezetett, hogy mérsékeljék a nagymértékű inflációt, többek között üzemanyagár-támogatást vezettek be, csökkentették az elektromos áram forgalmi adóját, és megemelték a nyugdíjakat.

A bankoknak két éven át kell majd különadót fizetniük, ez évi 1,5 milliárd euró bevételt jelenthet a kabinetnek. A spanyol kormányfő szerint a bankoknak előnye származik az emelkedő kamatszintből, ezért hozzá kell járulniuk a költségvetéshez. Elemzők szerint viszont a bankokra már most is jelentős nyomás nehezedik, és korántsem biztos, hogy az emelkedő kamatszint miatt a bevételeik a várt mértékben emelkednek.

„A bejelentés hatása a spanyol bankokra azonnali volt, mert erre senki nem számított, és hidegzuhanyként érte az egész szektort”

– mondta el Nuria Alvarez, a Renta 4 brókercég elemzője a Reuters hírügynökségnek. Spanyolország mellett a hazai különadókról is élénk viták alakultak ki, a különadó milyenségéről, pozitív és negatív oldaláról ebben a cikkben részletesen is írtunk.

Az energiaszolgáltatók esetében az adót a nyereség után kell majd fizetni, és a kormány szerint ebből évente 2 milliárd euró folyik majd be az államkasszába. Sánchez egyéb gazdasági intézkedéseket is bejelentett, ezek célja, hogy könnyítsék a spanyolokra nehezedő anyagi terheket. Többek között növelni szeretnék a közlekedési szektor támogatását, ezért ingyenes elővárosi vonatjegyeket biztosítanak az embereknek az év végéig. Emellett a diákok ösztöndíját is megemelik 100 euróval.

(MTI)

Kövess minket Facebookon is!