Az amerikaiak 80 százalékának vizeletében jelen van egy valószínűleg rákkeltő gyomirtószer

2022. július 10. – 09:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikaiak 80 százalékának vizeletében találtak glifozátot, egy valószínűleg rákkeltő hatású növényvédőszert – írja az amerikai járványügyi központ (CDC) kutatása alapján a Guardian. 2310 amerikai vizeletmintáját vizsgálták meg egy reprezentatív kutatás során, és ebből 1885-ben találtak glifozátot. A résztvevők közel fele 6-18 év között volt.

A glifozát neve onnan lehet ismerős, hogy 2019-ben többek között ezzel az anyaggal savazták le egy budai társasház árnyas kertjét.

Bár kutatók már évek óta állítják, hogy az anyag sok ember szervezetében elraktározódott, valamint, hogy veszélyes lehet, a CDC csak mostanában kezdte el vizsgálni az anyagot. A WHO az anyag 1994-es bevizsgálásakor még nem tartotta rákkeltőnek, de az évek során több kutató is arra figyelmeztetett, hogy a glifozát veszélyes lehet, ezért 2015-ben a WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) az ember számára valószínűleg rákkeltő anyagok osztályába sorolta.

Az Európai Unió élelmiszeregészségügyi hatósága (EFSA) 2017-ben 2022 december 15-ig engedélyezte a glifozát használatát, addig bármilyen növényvédőszerben előfordulhat – a termékek használati engedélyéről a tagállamok döntenek.

Az EFSA szerint a glifozát valóban veszélyes: súlyos szemsérülést okozhat, és a vízi élővilágra is káros lehet. Rákkeltőnek nem tartják.

A német kormány 2021-ben úgy döntött, hogy 2024-től betiltják a szer használatát – bár nem a potenciálisan rákkeltő hatása miatt, hanem környezetvédelmi okokból.

Lianne Sheppard, a Wasingtoni Egyetem kutatója 2019-ben jutott arra, hogy ha a szervezetbe kerül, a glifozát növeli a Non-Hodgkin limfóma kialakulásának esélyét. Sheppard szerint ez az információ, hogy a legtöbb embernek glifozát van a vizeletében sokak számára megrázó lesz, de legalább elgondolkoznak majd azon, hogy vajon ők is beletartoznak-e ebbe a többségbe.

A kutatások alapján a glifozát évről évre egyre több ember szervezetében van jelen, mióta a Monsanto bemutatta a génmódosított növényeit, amiket egy Roundup nevű növényvédővel kell kezelni, amiben többek között glifozát is található. Évente több mint 90 ezer tonna glifozát fogy az amerikai farmokon. Nemcsak génmódosított, hanem hagyományos növényeken is használják. Az anyag több ételben is jelen van, többek között babáknak szánt élelmiszerekben is. A Monsanto és az anyavállalata, a Bayer továbbra is azt állítják, hogy a szerbiztonságos, és az, hogy az élelmiszerekben is jelen van nem jelent veszélyt az emberekre.

Ennek ellenére 2020-ban 10,9 milliárd dollár kifizetésével több mint 100 ezer amerikai pert zártak le. Ezt évekig tartó pereskedés és a Bayer három bírósági vereség előzte meg. Az egyik, a perekben részt vevő ügyvédi iroda közleménye szerint a Monsanto belső levelezése szerint a vállalat tudott a rákkeltő hatásról, az esküdtszék és a bíróság ezért az ügyfelük javára döntött.

Bár az IARC a valószínűleg rákkeltő anyagok közé sorolta, az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint nem valószínű, hogy rákkeltő. Egy szövetségi fellebbviteli bíróság azonban júniusban arra utasította az ügynökséget, hogy még vizsgálják egy kicsit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!