A drónról savazott fák nem úszták meg, de a tettes, úgy tűnik, igen

Legfontosabb

2020. december 16. – 17:10

frissítve

A drónról savazott fák nem úszták meg, de a tettes, úgy tűnik, igen
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly nyáron valaki drónról permetezte le gyomirtásra is használt szerves savval egy budai társasház ligetes-árnyas kertjét a XII. kerületben található Mártonhegyi úton. A rejtélyes savazás előtt néhány hónappal a társasház feletti villa tulajdonosa kétmillió forintot ajánlott fel a lakóknak azért cserébe, hogy a kertben álló több mint százéves gesztenyefákat visszavágathassa, de azok visszautasították az ajánlatot. A savazás miatt tettek feljelenést a kert tulajdonosai, a rendőrség pedig nyomozást is indított, mégsem valószínű, hogy meglesz a tettes. A több mint százéves gesztenyés viszont azóta elszáradt, a fákat jelentősen visszavágták, de így sem biztos, hogy meg lehet menteni őket. Az, hogy legalább néhány gesztenyefa túléli-e a drónos gyomirtózást, a szakértők szerint csak két-három év múlva derülhet ki.

A Mártonhegyi úton sétálva még egy szürke decemberi napon sem nehéz ideképzelni azt a sok zöldet, ami a lombjukat mostanra lehullatott fák adnak az év nagy részében. Azt is könnyű belátni, hogy ez a fajta természetközelség a fővárosban nemcsak esztétikai, de komoly anyagi értékkel is bír. Nem véletlen, hogy a XII. kerületi Hegyvidék, ahol ez a hegyoldalban hosszan kanyargó utca is található, Budapest egyik legdrágább környéke. Hiába csupasz már az összes lombhullató fa, ha nem hallanánk a motoros fűrészek hangját, amik épp az egyik társasház kertjében álló hatalmas, öreg gesztenyefákat csupaszítják, és csak néhány nap múlva járnánk erre, akkor is egyértelmű lenne, hogy a környék épp nem annyira zöld zöldjéből innen egy jelentős darab tűnt el mostanában.

„Fakivágási és gallyazási munkák miatt kérem a helyet szabadon hagyni!!”

– olvasható a körbeszalagozott területen, ahol most a hatalmas levágott fadarabokat aprítják és pakolják egy teherautó platójára. Az, hogy a figyelmeztetés alatt ki mond köszönetet, már nem kivehető, a lefűzőfólia ugyanis csak a nyomtatott betűket védte meg a nedves időtől, az aláírást nem.

Amikor a favágóktól a kerítésen keresztül arról érdeklődöm, hogy miért kell megcsonkítani a fákat, azt válaszolják: „el vannak száradva”. Amikor rákérdezek arra, hogy ennek lehet-e az oka a tavalyi rejtélyes drónos savazás, azt mondják, erről kérdezzem inkább a tulajokat.

Illegálisan permezetek glifozáttal

Az, hogy valaki egy hatrotoros drónról gyomirtózta meg a kertet, ahol nemrég még az öreg gesztenyék magasodtak, 2019 őszén lett közismert, amikor egykori indexes kollégánk cikket írt a történetről. Ez a cikk számolt be arról, hogy a gesztenyés fölött található villába költözött új tulaj viszonya megromlott a társasház lakóival, amikor a 2 millió forintos kompenzációval sem sikerült őket a magas gesztenyefák visszavágatására rávenni.

A társasház lakói, miután egy nap arra ébredtek, hogy valaki alaposan megszórta a fákat valami furcsa szerrel, több hatóságtól is segítséget kértek. Értesítették a katasztrófavédelmet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) és a helyszínen pedig a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Élelmiszer-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya is tartott szemlét.

A laborvizsgálatok megállapították, hogy többféle gyomirtó és gombaölőszerből is a megengedett mennyiségnél nagyobb szermaradék tartalma volt a kertre permetezett anyagnak.

Az eredmények többek között nagy mennyiségű a glifozát jelenlétét mutatták ki. Ezt a szerves savat gyakran használják gyomirtóként, embereknél ugyanakkor bőr- és szemirritációt, valamint a légzőszervek irritációját okozhatja. Ausztriában egyébként tavaly betiltották a használatát, Németországban pedig 2024-től lesz tiltólistán. Magyarországon egyébként nem csak az illegális, ha mások kertjét kezdi el az ember drónról gyomirtózni, a saját földjét sem permetezheti egyelőre senki ilyen eszközzel. Ehhez ugyanis szükséges lenne a drónos permetezés jogi kereteinek kialakítására, amíg ez nem történik meg, addig a dolog illegális – olvasható a Nébih honlapján.

A lakók tavaly segítséget kértek a terület önkormányzati képviselőjétől is, és igyekeztek elérni, hogy a rendőrség derítse ki azt, hogy hogyan került a vegyszer a kertjükbe. A rendőrség ugyan rongálás gyanúja miatt tavaly szeptemberben nyomozást indított az ügyben, de már akkor jelezték: hiába van hatósági jegyzőkönyv a glifozát jelenlétéről, nehéz lenne bizonyítani, hogy valóban bűncselekmény történt.

Senkit nem vontak felelősségre

Az rejtélyes tavalyi akció miatt idén őszre teljesen elszáradtak az öreg gesztenyefák, felelőse hivatalosan viszont még mindig nincs a történetnek és könnyen lehet, hogy már nem is lesz. A Telex kérdésére a BRFK sajtóosztálya ugyanis azt közölte: az ügyben tavaly indított nyomozást a XII. kerületi Rendőrkapitányság idén júniusban felfüggesztette, ugyanis

„az elkövető kiléte nem volt megállapítható”.

A lesavazott kert tulajdonosai tavaly azt gyanították, hogy a dolog összefügghetett a fák levágására tett korábbi nagyvonalú ajánlat elutasításával és azzal is, hogy a gesztenyés felett található, akkor épp felújítás alatt álló villa erkélyének kilátását kitakarhatta a magas gesztenyés. A villa kertjének végében álló magas fenyőket már tavaly nyáron rendesen visszavágták a villa tulajdonosai, akiket hiába próbálták akkor megszólaltatni, nem akart élni a lehetőséggel, hogy a nyilvánosság előtt tisztázza a dolgot.

Ugyanakkor tény: konkrét bizonyíték továbbra sincs arra, hogy a villa tulajdonosi köréből bárkinek köze lett volna ahhoz, hogy a társasház kertébe jutott a gyomirtó.

A favágáskor az egyik lakót épp a megkopaszított kertben találjuk. Behív és sorra mutatja szomorúan a régebben szépen termő gyümölcsfákat, a tujákat, a fügét és több dísznövényt. Azt mondja, még most is látszik, hogy mindenben kárt tett a tavaly nyári „aljas akció”. Sőt, „még a szomszéd udvarokra is jutott a gyomirtóból” – mutat a kerítés túloldalára. Közben pedig arról is beszélt, hogy bármi is volt a savazó célja, a végeredmény az lett, hogy

a hatalmas, idős és ebből fakadóan amúgy egyébként régebb óta beteg gesztenyefák teljesen elszáradtak, ezért most muszáj volt lényegesen visszavágni őket, így a villa erkélyéről most már sokkal messzebbre lehet ellátni.

A gesztenyést, amit már korábban megtámadott az aknázómoly, a társasház lakóközössége évek óta saját költségén kezelte, azért, hogy a kertjük fölé magasodó fák a korukhoz képest jó állapotban legyenek és hogy minél tovább adjanak árnyat és különleges hangulatot a az udvarnak. A minket körbevezető lakó ugyanakkor azt mondta, miután tavaly glifozáttal szórták meg a kertet, idén tavasszal a gesztenye fák már nem hajtottak ki, őszre pedig annyira elszáradtak, hogy balesetveszélyessé is váltak.

A társasház lakói szakértők bevonása után döntöttek úgy, hogy minden gesztenyefát levágnak, de csak, amennyire muszáj. Még bíznak abban, hogy néhány közülük tavasszal ismét kihajt. Persze, ha ez megtörténik, akkor is további két-három év kell majd a szakvélemény szerint, hogy kiderüljön, megmaradnak-e, a régi magasságukat pedig biztosan nem érik el ebben az évtizedben.

Frissítés 2020.12.17. 11:09-kor: Cikkünk megjelenése után a Hegyvidéki Önkormányzat sajtófőnöke, Arató Zsolt jelezte, hogy az ügyben még tavaly, „az elkövetés után egy-két nappal Mikó Gergely, a Normafapark igazgatója tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, ennek alapján indult meg aztán a rendőrségi nyomozás.”

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!