Az amerikai külügyminiszter arra kérte kínai kollegáját, hogy ők is ítéljék el az orosz-ukrán háborút

2022. július 9. – 11:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Blinken Oroszország ukrajnai agressziójáról beszélt, és aggodalmát fejezte ki Peking Moszkvához való közeledése miatt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Wang Yi kínai külügyminiszter szombaton, az indonéziai Bali szigetén tárgyalt, egy nappal azután, hogy mindketten részt vettek a 20 gazdag és fejlődő országból álló csoport vezető diplomatáinak találkozóján.

Antony Blinken, amerikai külügyminiszter találkozott Wang Yi kínai külügyminiszterrel Nusa Duában, Balin – Fotó: Stefani Reynolds/Pool via REUTERS
Antony Blinken, amerikai külügyminiszter találkozott Wang Yi kínai külügyminiszterrel Nusa Duában, Balin – Fotó: Stefani Reynolds/Pool via REUTERS

A Wanggal folytatott, több mint öt órán át tartó megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Blinken azt mondta, hogy jelen pillanatban nem látják annak jelét, hogy Oroszország hajlandó lenne értelmes diplomáciát folytatni.

Blinken szerint az agresszió nemcsak Ukrajna ellen irányul, hanem a „világrend alapelvei” ellen is. „Az elkövetkező napokban meglátjuk, hogy eljutott-e az üzenet Oroszországhoz a G20-on” – mondta. Ez annak fényében kérdéses, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a konferencia vége előtt elhagyta a G20-as csúcsot, mert szerinte a nyugati országok csak Oroszországot kritizálták.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!