Szijjártó szerint hosszú lesz az orosz–ukrán háború

2022. július 6. – 07:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN, azon belül Christiane Amanpour vendége volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a téma pedig természetesen az orosz–ukrán háború, illetve annak különböző hatásai voltak. Az interjúban Szijjártó arról beszélt, hogy elhúzódó háborúra számít a szomszédban, méghozzá a menekülthelyzet alapján.

„Tehát ha azt kérdezik tőlem, hogy milyen gyorsan érhet véget ez az egész, azt mondanám, hogyha ránézek a számokra, a hozzánk érkező menekültek számának napi növekedésére, úgy vélem, egyhamar nem ér véget, mert ha lenne arra remény, hogy hamarosan véget ér, akkor csökkenne a menekültek száma, de sajnos nem ez a helyzet”

– mondta.

Amanpour arra is egyértelműen rákérdezett, hogy a Szijjártó által képviselt magyar kormány melyik felet látná szívesebben győztesként. „ Természetesen az áldozat nyerjen, ez nem kérdés” – hangzott a külügyminiszter válasza.

Az érintett témák között felbukkant még a keletről és délről érkező migráció ellentétes kezelésének kérdése, az EU által visszatartott segélyek, illetve a magyar kormány által gyerekvédelminek nevezett törvény – erre térve Szijjártó a CNN nézőinek is elismételte, hogy a magyar kormány és az Alaptörvény szerint az apa férfi, az anya nő.

Amanpour viszonylag hosszan kérdezgette Szijjártót a magyar energiaimportról, vagyis az Oroszországtól vásárolt gázról és olajról, mivel az ezért fizetett pénz segít Vlagyimir Putyinnak a háború finanszírozásában.

„Nem mi, nem nem, nem mi vagyunk, nem Magyarország az, mi ennek csupán nagyon kis részese vagyunk”

– mondta Szijjártó, majd egy újabb válaszban azzal folytatta, hogy Magyarország nem járul hozzá ahhoz, hogy Putyin folytatni tudja a háborút.

A teljes beszélgetés (magyar felirattal) itt nézhető végig:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!