Vagy Irán, vagy Nagy-Britannia nem mond igazat egy magas rangú diplomatáról

2022. július 06. – 22:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kémkedés vádjával őrizetbe vett az iráni Forradalmi Gárda több külföldit, köztük Nagy-Britannia második legmagasabb rangú teheráni diplomatáját, amiért többek között talajmintákat vettek egy lezárt katonai övezetben – jelentette szerdán az iráni állami televízió.

Nem sokkal később a brit külügyminisztérium álhírnek nevezte az értesülést. „A brit diplomata őrizetbe vételéről szóló értesülés teljességgel hamis” – közölte a brit külügyminisztérium szóvivője.

Az MTI híre szerint az iráni televízió korábbi tájékoztatásából nem derült ki, hogy az érintettek továbbra is hatósági őrizetben vannak-e. „Ezek a kémek talajmintákat vettek Irán központi sivatagjában, ahol a Forradalmi Gárda rakétagyakorlatait végzi” – ismertette a tévé.

A televízió által közölt felvételeken Giles Whitaker volt látható családjával Irán központi részén, ahol a brit diplomata – úgy tűnt – mintákat vett a talajból. „Whitakert, miután bocsánatot kért, kiutasították a területről” – közölte a televízió.

Az őrizetbe vettek egyikét Ausztria teheráni kulturális attaséjának férjeként azonosították. Egy harmadik külföldi fényképét is bemutatták. A Maciej Walczak néven azonosított férfi lengyel egyetemi professzor, aki turistaként érkezett az országba. A tévé felvételeket mutatott Walczakról és három kollégájáról egy másik régióban, amint földmintákat vesznek a déli Kermán tartományban egy rakétateszt idején.

Az iráni Forradalmi Gárda már több tucat kettős állampolgárt és külföldit vett őrizetbe az utóbbi években többnyire kémkedés és egyéb, nemzetbiztonsággal kapcsolatos vádakkal. Jogvédők feltételezik, hogy az iszlám köztársaság így akar engedményeket kicsikarni más államoktól. Teherán ugyanakkor tagadja, hogy politikai célokból venne őrizetbe embereket.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!