Bevallották a máltai oknyomozó újságíró megölését, az elkövető szerint számára csak üzlet volt a gyilkosság

2022. július 5. – 18:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Beismerte Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő meggyilkolását George Degiorgio. A börtönben ülő férfi interjút adott a Reutersnek, amelyben bevallotta bűnösségét, és azt állította, számára csak üzlet volt a nő megölése.

A bérgyilkos George Degiorgiót a 2017-es gyilkosság után két hónappal tartóztatták le, a Reuters cikke szerint akkor még a nevét sem volt hajlandó elárulni a kihallgatása során. Ő és testvére, Alfred Degiorgio ez idáig tagadta a vádakat, most azonban George elismerte bűnösségét.

Degiorgio azért döntött úgy, hogy beszél a gyilkosságról, mert a máltai bíróság július 22-én elutasította a jogi kifogásait az őt és testvérét ért vádakkal szemben, ami egyenes utat jelent a tárgyalásig. A Reutersnek adott interjúban arról beszélt, hogy utólag visszagondolva több pénzt is kérhetett volna a gyilkosságért, akár tízmillió eurót is. Azt mondta, az újságírónővel korábban soha nem találkozott. Azt is állította, hogy hamarosan több nevet és részletet is el fog árulni Galizia megöléséről. Hogy ki bízta meg a gyilkossággal, azt nem árulta el.

A gyilkosság harmadik vádlottja, Vincent Muscat 2020-ban bűnösnek vallotta magát a gyilkosság vádjában, és 15 év csökkentett börtönbüntetésre ítélték, cserébe azért, hogy tanúvallomást tett az ügyről és néhány más bűncselekményről. Hasonlóra számítanak most a Degiorgio testvérek is. George azt mondta, egyezséget kötött az ügyészséggel, ezért tanúvallomást tesz, és arra számít, hogy ezért enyhébb börtönbüntetésre ítélik.

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel. A munkássága több, magas pozícióban lévő máltai politikusnak és kormányzati tisztviselőnek is szemet szúrt. 2017. október 16-án egy autójába rejtett pokolgép végzett vele. Az újságírónő megölésének ügyében felmerült Yorgen Fenech milliárdos üzletember neve is, ő azonban továbbra is tagadja, hogy bármi köze lett volna a gyilkosság kiterveléséhez.

Az újságíró megölése után négy évvel, 2021 júliusában Robert Abela máltai miniszterelnök nyilvánosságra hozott egy független vizsgálóbizottság által készített dokumentumot, amiben felelősségre vonják a máltai kormányt is. A testület szerint a gyilkosság összefüggésbe hozható az újságírónő munkásságával, és a máltai állam szándékosan nem tett lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozzanak egy esetleges gyilkosságot. Akkor úgy fogalmaztak, hogy a máltai kormány ezzel megteremtette a „büntetlenség kultúráját”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!