Ukrán katonai vezető: Nehéz, de jó döntés volt Liszicsanszk feladása

2022. július 4. – 11:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Luhanszk megye ukrán katonai közigazgatásának vezetője, Szerhij Hajdaj arról beszélt hétfőn, hogy nagyon nehéz volt Liszicsanszk feladása, de ez volt a jó döntés. Csak a veszteségeik nőttek volna, ha tovább tartanak ki. Attól tartottak ugyanis, hogy az orosz erők bekerítik a városban harcoló alakulatokat, ami végzetes lett volna.

„Egyértelmű, hogy nehéz és fájdalmas döntés volt, de a katonák életben vannak, a felszerelés egyben van, készen állunk arra, hogy tovább harcoljunk az orosz hadsereg ellen.”

Liszicsanszk a kelet-donbászi régió luhanszki területének utolsó, még ukrán kézen lévő nagyvárosa volt. Az ukrán hadvezetés vasárnap ismerte el, hogy kivonultak az ostromlott városból. Az ukrán erők közel öt hónapig tartottak ki a régióban.

Hajdaj szerint az oroszok hatalmas tüzérségi fölényben voltak, hihetetlen mennyiségű felszerelést halmoztak fel, több ezer új ágyút vetettek be a támadás során. Arról is beszélt, hogy az oroszok „őrült veszteségeket” szenvednek el, csak hogy elérjék céljukat, a donyecki és a luhanszki régió elfoglalását. Ugyanakkor muszáj felmutatniuk valamilyen eredményt, hogy fel tudják tölteni a csapataikat. Arra számít, hogy Liszicsanszk elfoglalása után a donyecki régió felé fordul az orosz támadás iránya. Abban bízik, hogy a nyugati fegyverek megérkezésével vissza tudják foglalni az elveszített területeket.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!