Lövöldözés volt Chicagóban egy függetlenség napi felvonuláson, legalább hatan meghaltak

2022. július 4. – 19:56

frissítve

Lövöldözés volt Chicagóban egy függetlenség napi felvonuláson, legalább hatan meghaltak
A lövöldözés helyszíne az Illinois állambeli Highland Parkban, Chicago külvárosában 2022. július 4-én – Fotó: Max Herman / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább hat ember meghalt Chicago Highland Park nevű elővárosában, ahol lövöldözés tört ki az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott ünnepi felvonuláson hétfő délelőtt, nem sokkal 10 óra után. A beszámolók szerint legalább 31 sérültet kellett kórházba szállítani – közölte a városvezetés a honlapján. A közlemény szerint a rendőrség még keresi a lövöldözés gyanúsítottját.

Frissítés: Azonosították a feltételezett elkövetőt, a rendőrség a még mindig felfegyverzett 22 éves Robert E. Crimo III-t keresi nagy erőkkel. A férfiről egy fotót is közzétettek.

A lövöldözés gyanúsítottja, Robert E. Crimo III. – Fotó: City of Highland Park
A lövöldözés gyanúsítottja, Robert E. Crimo III. – Fotó: City of Highland Park

Chris O'Neill rendőrparancsnok korábban a következő személyleírást adta a feltételezett elkövetőről: „A gyanúsítottak fehér bőrű, körülbelül 18-20 éves, hosszabb fekete hajú, alacsony testalkatú, fehér vagy kék pólót viselő férfiként írták le.” Hozzátette, hogy hogy a lövöldözés helyszínén egy lőfegyvert találtak. A rendőrparancsnok arra kérte a környéken tartózkodókat, hogy egyelőre húzódjanak biztonságos helyre. „A Highland Park belvárosa körüli területet biztosítottuk, és folytatjuk a keresést” – mondta.

Christopher Covelli őrmester, a Lake megyei seriffhivatal kiemelt bűnügyekkel foglalkozó csoportjának munkatársa azt mondta, a rendőrség egy puskát talált a lövöldözés helyszínén, és úgy tűnik, az elkövető egy tetőről lőtt. Azt is elmondta, hogy a nyomozás jelenlegi szakaszában úgy vélik, hogy csak egy lövöldöző volt. A gyanúsítottat továbbra is fegyveresnek és veszélyesnek tartják, és nincs arra utaló jel, hogy bárhol elbarikádozta volna magát, vagy túszai lennének – mondta Covelli.

Illinois állam kormányzója, Jay Robert Pritzker a Twitter-oldalán azt írta, hogy ő és a stábja „szorosan figyelemmel kíséri” a helyzetet, és az állami rendőrség a helyszínen van. „Az állami rendőrség a helyszínen van, és minden állami erőforrást a közösség rendelkezésére bocsátottunk” – tweetelte a kormányzó.

Chicago polgármestere, Lori Lightfoot azt közölte, hogy a chicagói rendőrség segítséget nyújt Highland Parkban. Nancy Rotering, Highland Park polgármestere a lövöldözést követően a lakosokhoz fordult, és felszólította őket, hogy maradjanak „készültségben”, mivel a helyzet továbbra is „aktív”.

„Jelenleg annyit tudunk, hogy ez egy aktív helyzet, és arra kérünk mindenkit, hogy maradjon a házban, és legyen készültségben, de maradjon nyugodt. Kérjük, lépjenek kapcsolatba szeretteikkel, és győződjenek meg arról, hogy biztonságban vannak, és tudassák velük, hogy önök is biztonságban vannak” – mondta a polgármester, és részvétét fejezte ki az érintetteknek.

Az incidens miatt Highland Parkban belvárosának környéken leállították a vonatközlekedést. A lövöldözés után a szomszédos Evanston városában és Deerfield községben elővigyázatosságból lemondták a július 4-i ünnepséget.

Frissítés 22:16: Joe Biden amerikai elnök is reagált a történtekre. Közleményében azt írta, ő és felesége, Jill Biden „megdöbbentek az értelmetlen fegyveres erőszak miatt, amely ismét gyászt hozott egy amerikai közösségre a függetlenség napján”.

„Beszéltem Pritzker kormányzóval és Rotering polgármesterrel, és felajánlottam a szövetségi kormány teljes körű támogatását közösségeiknek. A szövetségi rendfenntartó erőket is arra kértem, hogy segítsenek a lövöldöző sürgős felkutatásában, aki jelenleg még szabadlábon van” – áll az elnök közleményében.

Biden a nyilatkozatában méltatta a múlt héten aláírt, a fegyveres erőszak elleni küzdelemről szóló törvényt, amely szerinte „olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek életeket fognak megmenteni”, ugyanakkor elismerte, hogy „még sok a tennivaló”.

Frissítés 07:25: Chicago mellett Philadelphiában is lövöldözés volt a függetlenség napján, ez utóbbiban egy 36 és egy 44 éves rendőrt lőttek meg. Egyikük sincs életveszélyben, az elkövetőt azonban még keresik. Az ügyet Jim Kenney, Philadelphia polgármestere egy késő esti sajtótájékoztatón úgy kommentálta, hogy ez egy „laza, nyugodt nap lett volna, de Amerikában élünk”.

(MTI, CNN, ABC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!