Több ezer embernek kell elhagynia otthonát a Sydney-t sújtó árvizek miatt

2022. július 3. – 15:02

frissítve

Több ezer embernek kell elhagynia otthonát a Sydney-t sújtó árvizek miatt
Sydney-től délnyugatra, Camdenben 2022. július 3-án – Fotó: Muhammad Farooq / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Délkelet-Ausztráliát sújtó sok eső és az így kialakult árvizek miatt több ezer lakost szólítottak fel Sydney délnyugati részén, hogy hagyják el otthonukat, írja a BBC.

Több utat is járhatatlanná tettek az árvizek, miután a meteorológiai szolgálat szerint 200-350 mm-nyi eső hullott rövid idő alatt egyes területeken. Vasárnap éjjel további csapadék várható, és a Reuters azt írja, hogy az árvíz várhatóan súlyosabb lesz, mint amilyen tavaly sújtotta a térséget.

Stephanie Cooke, Új-Dél-Wales állam vészhelyzetekért felelős minisztere azt mondta, hogy a helyzet gyorsan változik, és számos helyen fel kell készülniük arra a lakosoknak, hogy hamar kell majd elhagyniuk otthonukat. Azt is hangsúlyozta, hogy ezúttal olyan területek is érintettek lehetnek, amelyeket korábban nem ért el árvíz. „Ha 2021-ben biztonságban volt valaki, ne feltételezze, hogy most is” – mondta.

A Reuters arról írt, hogy 29 embert mentettek ki az árvizek elől, de a BBC szerint a miniszter azt mondta, hogy az elmúlt egy napban 83 embert mentett ki a katasztrófavédelem. Egy kajakból kiesett férfi holttestét a kikötőnél emelték ki a vízből, a rendőrség vizsgálja az esetet, de a feltételezésük szerint összefügghet az erős szelekkel.

A szövetségi kormány további száz katonát és két helikoptert biztosít az állam vezetésének a mentéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!