Először érkezett több cseppfolyósított amerikai gáz az EU-ba, mint vezetékes orosz

2022. július 1. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Júniusban fordult elő először, hogy az Európai Unióba több cseppfolyósított földgáz, azaz LNG érkezett az Egyesült Államokból, mint amennyi vezetékes földgáz Oroszországból – közölte Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója:

Az LNG-ről mint az orosz energiahordozók iránti függés csökkentésének egyik lehetséges irányáról ebben a cikkben írtunk részletesebben, több más olyan lépés mellett, amelyeket titokban már a magyar kormány is vizsgál.

Közben az orosz Gazprom gáztermelése közel 9 százalékkal csökkent az első fél évben: 238,4 milliárd köbméter földgázt termelt a június végével záródott idei első hat hónapban, ami 8,6 százalékkal (22,4 milliárd köbméterrel) kevesebb az egy évvel korábbinál. A nem FÁK-országokba irányuló export 31 százalékkal (31 milliárd köbméterrel) 68,9 milliárd köbméterre zsugorodott. A Gazprom és a CNPC kínai olaj- és gázipari társaság közötti kétoldalú, hosszú távú szerződés értelmében nőtt a Kínába irányuló gázexport a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül. A Kínába irányuló orosz vezetékes gázszállítás 63,4 százalékkal, 7,5 milliárd köbméterre bővült.

(Oilprice.com, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!