Több ezer tanár sztrájkolt a 3 százalékos fizetésemelés miatt Ausztráliában

2022. június 30. – 15:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több ezer ausztrál tanár sztrájkolt a kormány költségvetési terveiben szereplő 3 százalékos fizetésemelés miatt Új-Dél-Walesben (NSW) – írja az ABC News. A megmozdulásokon állami és katolikus egyházi intézményekben dolgozó tanárok is részt vettek.

Két nagy szakszervezet képviseltette magát, ezek tagsága összesen 85 ezres. A NSW Tanári Szövetsége sértésként beszélt a tervezett 3 százalékos emelésről, ami meg sem közelíti az infláció mértékét. A szervezet szerint közel 2000 betöltetlen pozíció van az állam iskoláiban, amiket addig nem tudnak betölteni, amíg a kormány nem biztosít „vonzóbb fizetést”.

Új-Dél-Wales oktatásügyi minisztere, Sarah Mitchell azzal vádolta a szervezeteket, hogy politikai ügyet csinálnak a fizetésük és munkakörülményeik kérdéséből. Mitchell szerint az állam által nyújtott tanári bér a legbőkezűbb az országban.

„Csalódtam a mai megmozdulások miatt, mert nagyon megnehezíti diákok és családok ezreinek az életét, és frusztráló, hogy ahelyett, hogy leülnének velünk tárgyalni egy jó eredmény érdekében, inkább ezt erőltetik”

– mondta.

A magyar tanárokhoz hasonlóan a NSW-i tanárok is alacsony fizetésre, rengeteg túlórára és túl gyorsan növekvő munkamennyiségre panaszkodnak. Wollongongban több mint ezren vonultak utcára.

„Rengeteg órát fordítunk a munkánkra az alap tanítási időn felül. Az inflációval arányosan emelkedő fizetést akarunk, mert bármi, ami annál kevesebb egyenlő egy a fizetésünk csökkentésével”

– mondta Sally Saunders, a Keira Középiskola tanára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!