Törökország 33, általuk terroristának tartott ember kiadatását kéri Finnországtól és Svédországtól

2022. június 29. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

Röviddel azután, hogy Törökország is jóváhagyta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, elő is állt a konkrét feltételekkel: 33, általuk terroristának tartott ember kiadatását kérik a két államtól – írja az MTI.

A két északi ország az orosz-ukrán háború kitörése után kérte felvételét a védelmi szövetségbe, azonban a folyamatot kezdetben blokkolta Törökország. A török kormány ellenkezését végül úgy simították el, hogy a három érintett ország egy közös memorandumot fogadott el, melyben „vállalták az egyes országok biztonsági fenyegetései elleni közös fellépés kiterjesztését”. Ez azt jelenti, hogy Törökország, Finnország és Svédország a jövőben együttműködik a terroristagyanús személyek kiadatásában a jogállamiság keretein belül, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően.

A megállapodás konkrét részletei eddig nem voltak ismertek, az azonban korábbi cikkünkből is kiderült, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök milyen kifogásokat támasztott a két ország csatlakozásával szemben. Többek között kritizálta, hogy a két ország olyan embereket „bújtat”, akik kapcsolatban állhatnak a terrorszervezetként számon tartott Kurd Munkáspárttal (PKK) és az Egyesült Államokban élő török hitszónok, az Erdoğan által Soros György-szinten démonizált Fethullah Gülen vallási csoportjával. Azaz menedéket adnak Erdoğan belső ellenfeleinek és a török állam üldözöttjeinek.

Finnország és Svédország vállalta, hogy nem támogat olyan csoportokat, amelyeket Ankara terroristáknak tart, és elkötelezték magukat amellett, hogy megakadályozzák a PKK és társszervezetei tevékenységét. A megállapodás azt is kimondta, hogy Finnország és Svédország alaposan foglalkozik a feltételezett fegyveresek török kiadatási kérelmeivel, és mindketten feloldják a Törökországnak történő fegyvereladásra vonatkozó korlátozásokat. Ugyanakkor Sauli Niinistö finn elnök megjegyezte, hogy a memorandum nem sorolja fel a kiadandó személyeket – írja a Reuters.

Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy:

„Az új megállapodás keretében kérni fogjuk Finnországtól, hogy adja ki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a Fetö hat-hat tagját, Svédországtól pedig a Fetö tíz tagját és a PKK tizenegy tagját.”

A PKK-t nemcsak Ankara, hanem nyugati szövetségesei is terrorszervezetnek tekintik. A Fetö a Fethullah Gülen muszlim prédikátor által alapított, amerikai székhelyű mozgalom nevének rövidítése, és Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal vádolja néhai szövetségesét, ma már ellenségét, hogy ő és szervezete állt a 2016. júliusi török puccskísérlet mögött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!