Leállították a Nobel-békedíjas újságíró oknyomozó híroldalát a Fülöp-szigeteki hatóságok

2022. június 29. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

A Fülöp-szigeteki hatóságok ismét elrendelték a Nobel-békedíjas Maria Ressa által alapított oknyomozó híroldal bezárását, írja a BBC.

A Rappler egyike azon kevés Fülöp-szigeteki sajtóorgánumoknak, amelyek nyíltan kritizálják Rodrigo Duterte elnök kormányzását. A döntését közvetlenül azelőtt született, hogy Duterte elhagyja hivatalát, és szövetségese, Ferdinand Marcos Jr. lép a helyébe, aki megnyerte a májusi választást.

A hatóság indoklása szerint a lap finanszírozása alkotmányellenes volt, ezért rendelték el a leállítását. A Rappler ezzel szemben azt állítja, az ítélet szabálytalan eljárás eredményeként született, és tagadják, hogy amerikai befektetők finanszírozása törvénysértő lenne.

A Rappler 2015-ben kapott támogatást az Omiydar hálózattól – egy filantróp befektetési társaságtól, amelyet Pierre Omiydar, az Ebay milliárdos alapítója hozott létre –, de cáfolták, hogy ez a lap külföldi irányítását jelentené. Három évvel később a társaság a befektetést a Rappler munkatársainak adományozta, hogy bizonyítsa, nincs irányító részesedése az üzletben.

A hatóság először 2018-ban adott ki végzést a Rapplerrel szemben, érvénytelenítve a lap engedélyeit. Indoklásuk szerint azért, mert a társaság eladta saját irányítását egy külföldi jogalanynak, megsértve ezzel a Fülöp-szigeteki médiában a külföldi tulajdonra vonatkozó korlátozásokat. A Rappler azóta is küzd az ítélet ellen.

„Zaklatnak bennünket, ez megfélemlítés, ezek politikai taktikák, és nem vagyunk hajlandók engedni nekik” – nyilatkozta Ressa, és hangsúlyozta, nem állnak le, bíróságon fogják megtámadni a döntést.

A filippínó–amerikai Maria Ressa húsz éven keresztül dolgozott a CNN délkelet-ázsiai tudósítójaként, 2012-ben társalapítója volt a Rappler online tényfeltáró újságnak, melynek jelenleg is ő a főszerkesztője. A Rappler legnagyobb gurítása az volt, amikor leleplezte Rodrigo Duterte drogellenes háborújának önkényes leszámolásait, és a több ezer ember meggyilkolását morálisan igazoló álhírkampányt. Ressa 2021-ben, Dmitrij Muratov orosz újságíróval megosztva, kapta meg a Nobel-békedíjat.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) a Fülöp-szigeteket a 180 ország közül a 147-ik helyre sorolja a sajtószabadság indexén, ami 9 hellyel alacsonyabb 2021-es eredményéhez képest.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!